Diskusjon:Spøkelse

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Stusser litt på kategorien "Religion". Religion er noe man tror eller tror på, og det gjelder vel spøkelser også, men troen på spøkelser mangler vel religionstrekk som menighet, prester, kirker, bibel, etc etc. Jeg ser at den engelske siden benytter disse kategoriene; «Categories: Ghosts | Paranormal phenomena | Folklore | Pseudoscience» I tillegg kunne kanskje skepsisisme nevnes som har eller har hatt en aktiv teoritisk gruppe i Norge, bl.a. Erik Tunstad, faglig redaktør på Forskning.no. --Finn Bjørklid 29. aug 2005 kl.01:39 (UTC)

Spøkelser i populærkulturen[rediger kilde]

Det bør kanskje med noe om bruken av spøkelser i tegneserier, filmer m.m.
I tillegg er jo TV-programmet "Åndenes hus" (TV Norge) kjent for å beskjeftige seg med spøkelser, og det har vell fått en del oppmerksomhet. Geir 9. aug 2007 kl. 22:08 (CEST)

Setning i ingressen[rediger kilde]

Å tro på spøkelser er nær knyttet til menneskers forhold til sine elskede (eller, for den saks skyld, hatede) avdøde, og kan derfor lett kobles til emosjonelt betingede trosbølger som spiritisme eller New Age.

Jeg reagerer på to ting i denne setningen:
1: Den første delen > Jeg har ikke inntrykk av at de som beskjeftiger seg mye med spøkelser er mye opptatt av nære pårørende. Det handler ofte om personer fra 50-100 år tilbake i tid. Så om ikke påstanden kan dokumenteres, foreslår jeg den slettet.
2: Den siste del > Litt rasjonalistisk/materialistisk språkbruk. Geir 22. apr 2008 kl. 20:27 (CEST)

Du har helt rett. Dette er bedre, siden det i det minste kan kildebelegges: Spøkelsestro kan forbindes med menneskers tilknytning til sine avdøde, og derfor kobles til følelsesbetingede bevegelser som spiritisme. Spiritismen vant derfor stor utbredelse under og etter første verdenskrig, da så mange familier i de krigførende nasjonene mistet sine nære og kjære ved fronten.
For å ta et konkret og svært kjent eksempel: Arthur Conan Doyle mistet sønnen sin på denne måten, og ble deretter en ivrig fortaler for spiritismen. Køber-saken handlet også om tragiske tap i familien. Mvh --Nordfra (diskusjon) 28. des. 2021 kl. 10:47 (CET)[svar]

To artikler om samme emnet[rediger kilde]

Artikkelen Gjenganger omhandler samme emnet som denne, og er egentlig overflødig. Mvh --Nordfra (diskusjon) 29. des. 2021 kl. 13:41 (CET)[svar]