Diskusjon:Son

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anbefalt artikkel Son er en anbefalt artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt ansett av brukere på Wikipedia som spesielt velskrevet, lesverdig og til inspirasjon for andre artikler.


Wikipedia Son har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 27, 2015.

Bildet er av en parkeringsplass. Er ikke Son mer enn en parkeringsplass? Kanskje noen kan ta et bedre bilde?? Men jeg er ikke sur for det, altså... — Marcus 28. jul 2006 kl.13:41 (UTC)

ehhh - Marcus? Om du ser helt nederst på artikkelen ser du ei lenke til commons... Der er det mange flere bilder - ta en titt, og bytt da vel?! Noorse 28. jul 2006 kl.13:44 (UTC)
Ha ------ ha. Jeg ser at alle bildene er mørke, kanskje det burde taes noen nå på sommeren. Joda, Noorse, jeg skal nok se der óg. Marcus 28. jul 2006 kl.13:51 (UTC)
Okido - lykke til! Noorse 28. jul 2006 kl.14:03 (UTC)
"Parkeringsplassen" er Son torg, med to av stedets mest kjente bygninger i bakgrunnen. Det er faktisk nesten identisk med det motivet velforeningen (eller næringsforeningen, husker ikke helt) brukte på prospektkort fra Son, så det er et nokså typisk Sonsbilde. Cnyborg 28. jul 2006 kl.14:55 (UTC)
Haha, stakkars by. Neida, høres flott ut, Chris! Allikevel, bildene bør taes på sommeren i best lys. Litt grått og trist. — Marcus 28. jul 2006 kl.18:06 (UTC)
Enig i at de er litt grå. De er tatt på sommeren, men jeg var uheldig med den dagen jeg satte av til det; det begynte faktisk å regne mens jeg var ute. Jeg er sykmeldt for tiden og har fått beskjed om å sørge for å få mosjon, så kanskje jeg skulle ta en runde og ta bildene på nytt på en dag med blåere himmel. Cnyborg 28. jul 2006 kl.18:48 (UTC)
Fil:Order of Smile.svg - nærmere kommer jeg ikke å sende deg noen stråler for den ideeen der Cnyborg (skulle gjerne gjort det der selv :) men er litt for langt borte...) Noorse 28. jul 2006 kl.18:53 (UTC)

Jah! Det tar vel ikke mer enn to minutter å gå rundt hele Son? ;) God bedring, Chris!Marcus 31. jul 2006 kl.06:42 (UTC)

Mye jeg ikke visste om Son. Et ladested var alltid underordnet en kjøpstad. Det burde opplyses om hvilken. Trolig Christiania - eller ??krg 20. okt 2006 kl. 22:07 (UTC)
Jeg mener det er Christiania, ja. Jeg skal prøve å få lånt Encyclopedia Sonensis snart; onkelen min har det, så det er mulig jeg kan lure det til meg for noen dager derfra, llers kan jeg sette meg litt på biblioteket med det. Dette står sikkert godt forklart der. Gidder ikke å kjøpe boken, en ekte hørning bruker ikke 450 kroner på en bok om Son selv om han er så uheldig å bo der. Cnyborg 20. okt 2006 kl. 23:39 (UTC)
Uheldig? ;) Vel, du har det sikkert bedre enn meg, jeg bor i ghettoen. ϑ Marcus (Simpsons) 21. okt 2006 kl. 16:04 (UTC)

Uansett er det på gal side av fjorden! Men Hølen var jo faktisk by en stund. Morsomt å vite mer om Son og Hølen! krg 21. okt 2006 kl. 16:18 (UTC)

Kommentar etter gjennomlesning[rediger kilde]

Hva med å utvide introduksjonen? Jeg synes den bør være på et par linjer mer enn nå, så man får en oversikt over emnet.

Savner kanskje litt mer stoff om hollendertiden, hvorfor Son ble så sentralt utskipssted og hvorfor dette opphørte. Har hørt forklaring som at tømmer ble skipet ned elven, og at den ble for grunn osv, men bør sjekkes.

Under "Stagnasjon og ny storhetstid" bør vel kanskje deler av stoffet om posten flyttes til "Offentlige tjenester".

Under "Andre verdenskrig" er følgende setning:

«7000 tonn ubåtolje, det siste store tyske hovedlageret, og 400 liter solarololje ble ødelagt, og anlegget brant i ti dager.»

ubåtolje har jeg aldri hørt om, vil anta at det er vanlig diesel brukt som brennstoff. Og solarolje? Skal sjekke med maskinsjefen når jeg kommer ombord, betegnelsen er kjent men skal prøve å fylle ut den røde lenken. Og «det siste store tyske hovedlageret»? Hvor, på Østlandet, eller i Norge?

Hva med kjente personer med tilknytning til Son? Arthur Omre bodde vel der en stund, og mener det har vært en del andre kjente. Hva med en bibliografi om Son, er vel flere bøker om stedet? Og hva med en kartskisse, hvor ca stedet ligger. Hva med kommunikasjon, er det stor havn, er det jernbanestasjon, eller er det buss/bil?

Ellers bra og synes absolutt du bør legge den frem for anbefalt. Ulf Larsen 9. des 2006 kl. 11:26 (CET)

Flotte innspill, skal jobbe videre ut fra dem. Cnyborg 9. des 2006 kl. 15:59 (CET)
Noen kommentarer til det ovenstående:
  • Intro er litt utvidet.
  • Skal utvide litt om hollendertiden. Hvorfor det stoppet opp er forsåvidt nevnt: Først stagnasjon fordi Moss tok over, deretter stopp rett og slett fordi hollendertiden tok slutt. Forklaringen med elven er mer relevant for Hølen; mot slutten av hollendertiden var det uansett knapt mer etterspørsel enn at lokale sagbruk i Son kunne ha dekket det.
  • Flyttet litt stoff over til offentlige tjenester.
  • Endret på et med ubåtolje; det er vel bare en folkelig betegnelse på at dieselen var forbeholdt ubåter. Jeg aner heller ikke hva solarololje (ikke solarolje) er. Lurer på om det kan være uanstendig, for jeg minnes vagt at noen spurte da vi lærte om Laksaaksjonen på skolen, og ingen ville svare. En eller annen form for glidemiddel? ;-)
  • Kommunikasjon er lagt til. Skal prøve å fikse et kart på et vis. Når det gjelder kjente mennesker: Det ligger en del navn der allerede (blant annet Omre), og jeg er litt usikker på hvor mange flere man skal liste opp. Cnyborg 9. des 2006 kl. 17:33 (CET)


Solar olje er olje som brukes i en tractor eller lignende små disel motorer.
Ubåtolje er en lyse brun olje som renner som vann,har liten viscotet. olje prodocter vanelighetvis har en egenvekt på ca.0,7-0,8.
Tung olje er tykk som sirup og renner nesten ikke,den må opvames til ca `80 celcius før den kan brukes i kjeler og diselmotorer,samt den må også gå behandles i en oil seperator.(Bygges mest av det Svenske firmaet (Ala De Laval)er også i dagelig bruk i meierier
Dette usignerte innlegget ble skrevet av 78.146.13.237 (diskusjon · bidrag) 23. apr 2009 kl. 22:18 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)

Kommentar til anbefalt[rediger kilde]

Hei, undres over dette:

«fjordarmen Sonskilen er fjordens dypeste havn.» Er det tilfelle? Skal det i såfall være «dypeste naturlige havn»? Vet at f.eks Oslo har dybder ved kai opp til 11 meter, og ved Slagen vil jeg tro de har godt over 20 meter, kanskje mer. Ulf Larsen 28. jan 2007 kl. 11:12 (CET)

Og dette:

«Grunnfjellet i Vestby kommune er rester av en fjellkjede som lå i området for en til to millioner år siden»

To millioner år er jo tilnærmet intet i geologisk sammenheng, skal det ikke være «en til to milliarder år siden»? Ulf Larsen 28. jan 2007 kl. 14:41 (CET)

Og denne setningen:

«På grunn av fortetting avstanden mellom tettstedet og disse områdene stadig krympet; det er kontinuerlig bebyggelse det meste av veien.»

Avstanden må nødvendigvis være den samme uansett, men det er vel det at områdene vokser sammen. Bør omskrives. Ulf Larsen 28. jan 2007 kl. 14:55 (CET)

Ser at du har rettet millioner til milliarder, var nok min skrivefeil hvis det ikke tilfeldigvis står feil i kilden også. Dybden er jeg ikke sikker på, skal spørre en som vet noe om det. Men det kan kanskje endres til naturlig havn uansett, for å få frem at det er det det gjelder. Har endret setningen om avstanden mellom områdene. Avstanden mellom sentrum av områdene er jo den samme, men mellom yttergrensene krymper den;jeg skrev setningen helt om. Cnyborg 28. jan 2007 kl. 15:55 (CET)
Har sett litt på gneis og granitt, ser ut som det er dannet fra flere milliarder år tilbake, er dannet nær jordens sentrum og har så blitt presset oppover. Sjekk den setningen her, tenkte å fjerne «Og», men er ikke sikker på hva du sikter til:
«Det og er en filial av Vestby folkebibliotek, og har tilhold i Torvgården.» Ulf Larsen 28. jan 2007 kl. 16:35 (CET)
Ser veldig bra ut. Benyttet anledningen til å fylle ut et par «røde lenker», ikke mye rødt der nå. En liten sak er at i min nettleser (Firefox) så kommer redigeringstaggene oppå hverandre under bygninger, har sett det før i andre artikler og er vel kanskje ikke noe å gjøre med det. I MSIE er det ikke slik. Mvh - Ulf Larsen 28. jan 2007 kl. 17:03 (CET)
Jeg har også firefox og får også de samme øyesårene når bilder legges i fritt fall. Redigeringstaggene kommer omtrent som rutebusser, altså i flokk. Måten jeg prøver å motvirke det er å legge bildene innimellom tekstavsnitter, og gi dem nok rom. Ctande 28. jan 2007 kl. 23:11 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Son. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. sep. 2017 kl. 04:45 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Son. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 10. apr. 2019 kl. 10:46 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Son. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. mar. 2021 kl. 06:45 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Son. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. apr. 2021 kl. 05:00 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Son. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. mar. 2024 kl. 12:01 (CET)[svar]