Diskusjon:Smijern

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et stål mykere enn stål?[rediger kilde]

Morn,

se historikk på en {{tr}}

[[1]] har en inndeling hvor «low-carbon steel» har karbonmengder som tilsier smijern. På norsk, i artikkelen om smijern «Smijern er jern som har et karboninnhold på under 0,3% og er seigere og mykere enn stål».


Er dette bare en språklig forskjell hvor engelsk/amerikansk _steel_ (=stål?) med lavt karboninnhold fortsatt er stål. Mens norsk tilsier at det er noe annet (jern), og «mykere enn stål» ? Dette usignerte innlegget ble skrevet av Andrez1 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Alt er vel igrunnen jern med en gradsforskjell av karbon, men blir mengden karbon høy nok kalles det stål og er den lav nok kalles det jern. Andre stoffer kan tilsettes for å få litt andre egenskaper, og med litt variasjon i mengden karbon. Mer karbon gir hardere og sprøere stålkvalitet, og det blir også mer utsatt for rust. Godt knivstål er ofte laminert for å få det beste fra begge verdner. Det er vel omtrent alt jeg kan om metallurgi, og det er ikke usannsynlig at noe er feil. Hva som kalles jern og hva som kalles stål kan nok også være noe kulturelt betinget. — Jeblad 7. jul 2013 kl. 04:54 (CEST)
I tilfelle norsk begrepsbruk på emnet tilsier smijern med karboninnhold opp til 0,3%, derifra opp til 2,0 - 2,1% karbonstål, videre oppover støpjern. Så blir det feil å dra inn engelsk definisjon «Jernlegeringer med lavere innhold av karbon enn 2.1% (vektprosent) defineres som karbonstål». Mulig det er det som er gjort. stål og jern tåler også en sjekk på det i tilfelle. Jeg mener det er noe feil her, men vet ikke hva som er riktig. --Andrez1 (diskusjon) 7. jul 2013 kl. 14:47 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Smijern. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 16. jul. 2017 kl. 05:59 (CEST)[svar]