Diskusjon:Patrisiervilla

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jeg trodde egentlig at begrepet Patrisiervilla først og fremst kunne forklares og forstås sosiologisk (i et klasseperspektiv) og økonomisk-historisk, og dels muligens geografisk, og bare i mindre grad som et stilhistorisk fenomen. Men jeg kan ta feil. Sukk, hvor er arkitekturleksikonet hen? Mvh MHaugen 24. aug 2009 kl. 01:50 (CEST)

Jeg har goglet litt, og lett litt i leksika. I dag ser det ut som om det er Bonytt-aktige publikasjoner og eiendomsmeglere som helst bruker ordet, og jeg tror også det er noe mer utbredt i Danmark enn i Norge. Kanskje dansk bruk har smittet over i norsk? I akritekturhistoriene nøyer man seg tilsynelatende med å bruke ordet Villa om slike bygninger. Men jeg har ihvertfall funnet ut at
a) Slike villaer er eldre enn 1860, Ledaal, omtales her som «Patrisiervilla fra omkring år 1800»
b) Begrepet gjelder også en annen type bygninger som er vesentlig eldre enn 1860. Opprinnelig var en patrisier en adelig i antikkens Roma, og ved Det norske institutt i Roma har man forsket på en slik antikk patrisiervilla, endog ved Nemi-sjøen.
Derfor er jeg litt usikker på hva vi skal gjøre med artikkelen? Kanskje det bør utvides til å avspeile alle disse typene bruk? Mvh MHaugen 24. aug 2009 kl. 16:03 (CEST)
Jeg er litt opptatt de neste dagene, men kan når jeg får tid se om jeg finner noe litteratur på det. Det står muligens en del i et arkitekturleksikon. Antakelig bør det skrives en definisjon på villaen ut fra type som jeg tror er nærmere enn stil og så ta inn en del om benevnelsen i antikken. Nina 24. aug 2009 kl. 16:12 (CEST)
Bra noen med peiling tar fatt i det. Jeg opprettet den fort og gale i går. nsaa (disk) 24. aug 2009 kl. 16:27 (CEST)
Men «patrisiervilla» er da et kjent og vanlig begrep?
Ikke for at jeg noen gang har bodd slik selv, men det er villaene som har vokst frem nær Frognerparken, i Kalfarlien i Bergen og på Singsaker i Trondheim. Jeg vet ikke hva annet jeg kunne kalt dem enn patrisiervillaer? Typisk bygd for en grosserer med stor barneflokk og kjøkkeninngang til piken.  :-)
Bilder til illustrasjon: https://www.google.com/search?q=patriciervilla&sxsrf=ALeKk00aec_lXXmogneaapHPve10N7ku5A:1585918325925&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjpmtaTpszoAhWiwMQBHc_KAHoQ_AUoAXoECAwQAw&biw=1680&bih=933
Mvh --Nordfra (diskusjon) 3. apr. 2020 kl. 14:59 (CEST)[svar]