Diskusjon:Palestina/Arkiv 2

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Arkiver
Arkiv 1 Arkiv 2

Flyktninger[rediger kilde]

Det er litt merkelig at teksten tar ugangspunkt i og referer til jødiske/israelske kilder angående jøder som flyttet/flytktet fra arabiske landene, mens tallet på palestinske flyktninger blir referert til FN. Her er det noe som ikke stemmer. Videre har jeg lagt merke til at det mangler viktige detaljer, om bl.a. Suez-krisen, Oktoberkrigen, bakgrunnen for seksdagerskrigen, jøden som drepte den israelske statsminister pga Oslo-avtalen (slik at Oslo-avtalen gikk i vasken). Ikke minst mangler det viktige kart, som jeg skal prøve å plassere nå. Pasja 17. apr 2006 kl.11:42 (UTC)

Det blir ikke riktig å si at det er fire millioner palestinske flyktninger i dag. Antallet gjenlevende flyktninger dreier seg vel om noen hundre tusen, ikke millioner. Flyktningestatus kan ikke gå i arv. Setningen «I dag er det over 4 millioner palestinske flyktninger» bør derfor omformuleres til noe slikt som «I dag er antallet palestinske flyktninger samt deres etterkommere over fire millioner.» Kjetil Ree 17. apr 2006 kl.12:02 (UTC)
Etterkommere av palestinske flyktninger blir ogå definert som flyktninger av FN, og både det norske UD og FN slår fast at det er snakk om over 4-5 millioner flyktninger. UNRWA, som er en del av FN, er opprettet for å ta av seg saker angående palestisnke flyktninger, og det slås atter engang fast at det er mer enn 4 millioner palestinske flyktninger, selv om du forsåvidt har rett i at det kan virke misvisende å si det slik, men de har fått internasjonalt status som flyktninger. Dette bl.a. fordi verken Israel eller araberlandene har vært villige til å gi dem statsborgerskap, med unntak av Jordan visstnok Pasja 17. apr 2006 kl.12:18 (UTC)
Jo, jeg er forsåvidt klar over at palestinske flyktninger får en særrett av UNRWA til å arve en flyktningestatus, i motsetning til tyskere som måtte flykte/flytte fra Polen, indere som måtte flykte/flytte fra Pakistan og alle de andre som deltok i befolkningsutvekslingene i kjølvannet av andre verdenskrig. Det kan derfor være greit å omtale disse fire millionene som flyktninger, men man bør kanskje ha en fotnote om at man bruker en heller uvanlig definisjon av «flyktning» i dette tilfellet? Kjetil Ree 17. apr 2006 kl.12:28 (UTC)
Hva med; " I dag utgjør de opprinnelige palestinske flyktningene og deres etterkommere 4-5 millioner flyktninger tilsammen"? Den høres greit ut, synes jeg, for da får vi frem at de regnes som flyktninger samtidig som vi skiller mellom opprinnelige flyktninger og deres etterkommere, eller? Pasja 17. apr 2006 kl.12:35 (UTC)
Høres bra ut. Kjetil Ree 17. apr 2006 kl.13:13 (UTC)

somebody fix interwiki links[rediger kilde]

Interwiki links ar: he: ja: ru: zh: link to Israel instead of Palestine. --m:User:PuzzletChung

I copied the links on from en:, are they correct now? ZorroIII 24. mai 2006 kl.20:02 (UTC)


Se også[rediger kilde]

  • Palestinske selvstyremyndigheter

Jeg har en viss forståelse for at det står en linkt til Palestinske selvstyremyndigheter. Men hvorfor er det ikke en link til det landet som faktisk ligger i palestina, nemlig Israel? St 26. mai 2006 kl.09:37 (UTC)

Enig i at dette er relevant. Legger til. -- SLB (diskusjon) 6. jun 2006 kl.02:51 (UTC)

Objektivitet & nøyaktighet[rediger kilde]

Slik artikkelen er nå er det ingen vits i at disse merkene står påført. Jeg tar dem derfor ut. Kjetil r 23. jan 2007 kl. 16:03 (CET)

Fletting[rediger kilde]

Innholdet i artikkelen er upresist. Det bør derfor flettes med Den palestinske selvstyremyndigheten. Kjetil r 26. jan 2007 kl. 22:27 (CET)

Enig i at artikkelen bør flettes. Og den gamle artikkelen om landområdet Palestina bør tilbakeføres hit. En "selvstyrende nasjon", hva er det? Dette er en upresis definisjon som det ikke hersker noen som helst slags konsensus om. Linuxboksen

Etter flyttingen peker mange lenker hit feil. Det vil derfor være naturlig å flytte artikkelen om det historiske landområdet tilbake til «Palestina». Kjetil r 26. jan 2007 kl. 22:27 (CET)

ehh, nei--Ezzex 27. jan 2007 kl. 20:06 (CET)
Fordi? Kjetil r 27. jan 2007 kl. 21:34 (CET)
Enig med Kjetil r. Linuxboksen 29. jan 2007 kl. 00:02 (CET)

En rask kikk på interwikilenker viser at praktisk talt alle Wikipedia-utgaver har det geografiske området Palestina under oppslagsordet «Palestina». Du må gjerne skrive om den hypotetiske staten «Palestina», men da under et annet oppslagsord. Kjetil r 27. jan 2007 kl. 21:44 (CET)

Palestina er en nasjon med utstarakt selvstyre[rediger kilde]

og mye kan tyde på at det vil bli proklamert som en suveren stat i nærmeste fremtid. Engelsk wikipedia har også "the state of Palestine". Da er det bare rett og rimelig at det får egen side slik som f.eks Skottland--Ezzex 27. jan 2007 kl. 20:00 (CET)

Her bør du vennligst forklare hva du egentlig mener. Det finnes ingen stat som heter Palestina pr i dag. De palestinske selvstyremyndighetene er omtalt i egen artikkel. Linuxboksen
På engelsk wikipedie har de "state og Palestine" http://en.wikipedia.org/wiki/State_of_palestine . Selv om de ikke har proklamert som som selvstendig stat enda har de både folkevalgt president og statsminiset.
Artikkelen du viser til om "State of Palestina" handler om forsøkene på å erklære en palestinsk stat i 1988. Denne "statsdannelsen" ble inntil videre lagt på is etter Oslo-avtalen og innføringen av de palestinske selvstyremyndighetene. Linuxboksen 29. jan 2007 kl. 08:08 (CET)

Geografisk palestina[rediger kilde]

Hva med å gjøre artikkelen om til å kun omhandle det geografiske palestina og områdets historie, så kan man heller legge en lenke oppe i toppen med "De palestinske selvstyremyndighetene blir uformelt kalt palestina" eller noe slikt. Ljalvik 29. jan 2007 kl. 00:55 (CET)

Det vil være naturlig å legge til {{andre betydninger}} i artikkelen Palestina, og ha en pekerside som lenker til de andre begrepene som ofte kalles Palestina. Kjetil r 29. jan 2007 kl. 01:17 (CET)

Kanskje vi kan prøve å flytte denne til Palestina snart? Artikkelen fortjener å være på mer enn to setninger. Denne nye versjonen er skrevet av Bruker:Linuxboksen og Bruker:Pasja, men ting stoppet plutselig opp da Pasja ble tatt for å bruke sockpuppets i fjor vår. Kjetil r 9. feb 2007 kl. 02:50 (CET)

Ok, siden ingen klager prøver jeg meg på dette. Kjetil r 11. feb 2007 kl. 23:04 (CET)

Hebraisk interwiki[rediger kilde]

Jeg merker meg at he:ארץ ישראל brukes som det hebraiske motstykket til denne artikkelen. Imidlertid lenker denne igjen til en:Land of Israel, noe som blir noe litt annet enn Palestina. Her bør noen som kan hebraisk se om de kan finne ut av hva som er galt. Kjetil r 9. feb 2007 kl. 02:55 (CET)

Objektivitet og nøyaktighet[rediger kilde]

Vi vil vel gjerne ha bort disse merkene. Er det noen som har noe konkret de mener avviker fra Wikipedia:Objektivitet og/eller noe som de mener er unøyaktig? Kjetil r 14. feb 2007 kl. 04:17 (CET)

Jeg synes stort sett det er en god og nøytral artikkel. Det er to ting i innledningen som jeg kan se kan være unøyaktig. Anslaget for jødiske nybygger inkluderer ikke øst-Jerusalem som Israel har annektert uten å få annerkjennelse for det internasjonalt. Forøvrig tror jeg anslaget er foreldet selv uten det. Det andre er at anslaget for folketallet er kontroversielt siden den palestinske motsetningen til statistisk sentralbyrå har blitt anklaget for å overdrive antallet palestinere i territorien med så mye som en million. Se: http://www.biu.ac.il/Besa/MSPS65.pdf Denne kritikken kommer riktignok fra proisraelsk side men er godt dokumentert. Ellers tror jeg at dette er en type artikkel som noen alltid vil være misfornøyd med. Virgule 14. feb 2007 kl. 04:53 (CET)

Jeg har nå brukt tall fra CIA World Factbook som kilde til påstander om innbyggertall på Vestbredden. Jeg har også spesifisert antallet israelere i Øst-Jerusalem. Jeg våger meg derfor til å ta bort merkene objektivitet og nøyaktighet. Kjetil r 12. mar 2007 kl. 00:37 (CET)

Trygve Lie[rediger kilde]

Påstanden om at Trygve Lie var på parti med jødene er ikkje dokumentert. Det refereres til "Alt for Israel", men det er jo en murstein av ei bok. Kan vi få se sidetallet takk? Linuxboksen 12. mar 2007 kl. 00:26 (CET)

Ja dette må spesifiseres. Nå kan man jo også diskutere om hvorvidt en bok av en slik partisk forfatter kan brukes som referanse i en seriøs leksikonartikkel i det hele tatt. Kjetil r 12. mar 2007 kl. 00:34 (CET)

Avsnittet «Overgrep mot svile i 1948»[rediger kilde]

Hvorfor ble denne tatt inn igjen av Bruker:Ezzex uten at referanser ble påført? Alle disse bør begrunnes med pålitelige referanser. Kjetil r 12. mar 2007 kl. 00:42 (CET)

Flyttet ut historie-avsnitt[rediger kilde]

Jeg flyttet ut avsnittet historie til egen artikkel. Beklager at jeg samtidig gjorde denne artikkelen meget kort. Dersom noen har innvendinger, kan det selvsagt stilles tilbake, men jeg tror det er bedre å skrive et nytt, kortere historie-avsnitt. Mvh. Mewasul (d) 8. jun 2008 kl. 14:03 (CEST)

Befolkningstall gjennom historien[rediger kilde]

Tabellen befolkningstall gjennom historien mangler kilder. Tabellen må tilføres kilder, ellers må den fjernes. Linuxboksen

Sammenlinger man med http://en.wikipedia.org/wiki/Palestine er det enkelt å se den norske artikkelen sitt bias.Dette usignerte innlegget ble skrevet av 89.20.229.144 (diskusjon · bidrag) 31. jul 2010 kl. 02:22 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)

Statsdannelse[rediger kilde]

Som nevnt i begrunnelsen, begynner statsdannelsen å få stadig større offentlig oppmerksomhet, slik at den nå fortjener et eget avsnitt i hovedartikkelen. Jeg har bevisst unngått å benytte ordet «Stat», i og med at prosessen er kontroversiell. Ikke desto mindre tyder internasjonale presseoppslag nå på at den har skutt fart, og at stadig flere nasjoner anerkjenner Palestina som en selvstendig stat - også utenfor den arabiske verden. Asav 8. jan 2011 kl. 01:35 (CET)