Diskusjon:Matrise

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

I avsnittet "Matrisetyper" blir potenser angitt med eksempelvis

A

Dette (formodentlig) fordi gjør A til en del av det matematiske uttrykket, som settes i et typesnitt som blir altfor stort i forhold til den omkringliggende teksten.

Problemet med notasjonen som har blitt valgt er at nå ser k ut som en indeks til A, og overhodet ikke som en potens. Selv om den alternative fremstillingen fører til et rotete utseende på siden, så gir dette i det minste mening, matematisk.

Med mindre dette er et problem som bare skyldes min browser (Chromium) vil jeg argumentere for at korrekthet må veie tyngre enn utseende på siden.

-- togr, som ikke har logget inn akkurat nå

Ikke godt å si hvorfor den løsningen ble valgt, men bruk av <math>-supscript til vanlig tekst vil nok bare fungere tilfredstillende i et fåtall tilfeller (kanskje ved bruk av MathML?). Jeg kuttet ihvertfall en del <math>-tagger til fordel for vanlig html (<sub>...</sub> og <sup>...</sup>). Dette er å foretrekke inline, siden <math> normalt renderes i en annen font og størrelse enn brødteksten. Mulig jeg overså noe? – Danmichaelo (δ) 27. okt 2012 kl. 01:09 (CEST)
Løysinga er nok prega av mangel på erfaring frå mi side då eg skreiv teksten, og rettingane er heilt på sin plass. Eg har imidlertid retta tilbake til bruk av H som superscript for konjungert transponering, som ein meir vanleg brukt form. Her er det nettopp lett å forveksle med vanleg transponering! Dersom «dagger» er brukt i litteratur (?), så kan vi heller legge til ein kommentar om alternativ notasjon. Her er nok enno rom for å gjere det betre, så oppfordringa er der til å rette vidare!
--Toba (diskusjon) 28. okt 2012 kl. 11:55 (CET)
Jeg har lært notasjonen fra Mathematical Methods av Riley, Hobson og Bence. Jeg liker den godt fordi dagger (†) ser litt ut som en kombinasjon av symbolene for transponering (T) og komplekskonjugering (*), og dermed funker som en påminnelse :) Men du har sikkert rett i at notasjonen ikke er den vanligste. Tittet litt i et par lineær algebra-bøker nå, og der ser det ut som stjerne er mest vanlig, men fant bruk av H også, så helt greit det. Skal legge inn en kommentar om det. – Danmichaelo (δ) 28. okt 2012 kl. 13:03 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Matrise. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. aug. 2017 kl. 22:35 (CEST)[svar]

Organisering[rediger kilde]

Hei Phidus. Fint at du redigerer siden, men forsøk på organisering har gått litt i ball nå. Avsnittet om notasjon bør ikke inneholde definisjon av ulike matrisetyper, dette er gjort i et senere avsnitt. Stilmanualen oppfordrer også til bruk av kursiv - og ikke fet skrift - når spesielle ord introduseres i brødteksten. Fet skrift er stort sett reservert til ingressen. Ved ny gjennomlesning ser jeg at det kanskje viktigste som mangler i denne artikkelen, er referanser. Avsnittet om «jagged arrays». skrevet av Tmale, jeg si faller utenfor emnet, til nøds omtalt som en generalisering - uten plass i ingressen. Begrepet passer ikke inn i definisjonen av en matrise. Dersom dette i litteratur omtales som en matrise, ville jeg ønske meg en referanse. Toba (diskusjon) 7. feb. 2022 kl. 20:10 (CET)[svar]

Hei Toba, fint at du går i gang med å organisere denne siden bedre! Jeg var innom her for en stund siden, men gjorde bare mindre forandringer da en del var direkte feil eller uklart. Dette er en en viktig artikkel, og den burde være i bedre stand - med referanser! Helt enig også med deg angående «jagged arrays», jeg har aldri hørt om denslags og det virker bare forvirrende. En helt annen ting. Jeg observerte at i artikkelen om Euclid har han fått annet Evklid. Kjenner du grunnen til dette? Hva slags retningslinjer har vi for slike navn? Phidus (diskusjon) 10. feb. 2022 kl. 14:32 (CET)[svar]
Hei Phidus. Fint, jobber nå med å utvide og rydde i matrise-artikkelen. Spørsmålet ditt om Euklid har jeg problemer med å forstå. Du bør kanskje ta dette på diskusjonssida for Euklid, så har du større muligheter for å få svar også fra andre enn meg. Toba (diskusjon) 10. feb. 2022 kl. 19:07 (CET)[svar]

Hei Toba, jeg var ikke klar over at det allerede hadde vært en diskusjon om navnet Euklid etter at jeg stilte et spørsmål om dette for en stund siden! Det er visst nå enighet om at det skal skrives på denne måten. Jeg har nå av samme grunn tilbakestilt navnet til Eudoksos. Grunnen til at jeg spurte deg om dette, var at jeg så navnet ditt på en som har vært med å forbedre og utvide Euklid-artikkelen. Innholdet er nå blitt mye bedre, og jeg leste den med stor interesse! Phidus (diskusjon) 11. feb. 2022 kl. 18:45 (CET)[svar]

Jagged arays[rediger kilde]

Jeg har i en ryddeprosess fjernet følende utsagn i ingressen:

«Ujevne matriser (engelsk: jagged array) er et ikke-rektangulært sett av elementer ordnet i rekker og kolonner. Mens de første n-1 dimensjonene i matrisen er rektangulære, tillates antall elementer i hver vektor i dimensjon n å variere. Ujevne matriser er først og fremst et nyttig verktøy ved organisering av data.»

En del programmeringsspråk bruker «matrise» som begrep, og jeg tolker utsagnet til å være knyttet til programmeringsspråk. Men sammenhengen er uklar, og utsagnet er referanseløst. Denne siden omhandler imidlertid matriser i matematikk, og bruk i andre fagområder bør ikke blandes inn her. Kanskje hører utsagnet hjemme i Tabell (datastruktur)? Da bør etter min mening bruken omtales noe videre enn det som kommer fram av avsnittet jeg har fjernet. Steven Schwartzman omtaler bruken av ordet «matrise» i informatikk som «semantisk deflasjon»!

Siden ordet «matrise» brukes i flere sammenhenger, er det mulig at denne siden bør flyttes til «Matrise (matematikk)», som i engelsk wp. Toba (diskusjon) 11. feb. 2022 kl. 19:21 (CET)[svar]