Diskusjon:Kyllingoppdrett

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det har blitt tilført artikkelen en kritikkseksjon som i overveiene grad baserer seg på en kronikk. Dette fremstår ikke som en nøytral kilde til informasjon. Det som gjør meg enda mer skeptisk er at dette kommer rett etter at en tilsvarene seksjon ble tilført på Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Profoss (diskusjon) 2. jun 2013 kl. 22:01 (CEST)

Deler din skepsis her, nå er det satt inn en seksjon med kritikk mot oppdrett av kyllinger selv om artikkelen ikke fra før av har noen omtale av kyllingoppdrett. Det gir en sterk slagside her. Finn Rindahl (diskusjon) 2. jun 2013 kl. 22:20 (CEST)
Det var jeg som la til denne seksjonen. Takk for at du tok deg tid til å legge inn et diskusjonsinnlegg fremfor å slette seksjonen direkte. Seksjonen er tiltenkt å på en nøytral måte informere om kritikernes synspunkter uten å ta stilling til innholdet i kritikken. Om det virker som seksjonen tar stilling til kritikken, vil jeg sette pris på om den blir forandret til en mer nøytral språkdrakt. Ettersom jeg er ny på wikipedia, har jeg lite erfaring med hvilke kilder som er akseptable som nøytrale kilder til informasjon, og er villig til å lete etter bedre kilder hvis de som er angitt ikke er tilfredsstillende. Jeg er enig med Finn Rindahl at artikkelen er mangelful, og at det er mere grunnleggende informasjon som burde prioriteres i artikkelen. Også enig i at det gis en sterk slagside. Jeg synes allikevel det er ønskelig at artikkelen forbedres ved å legge til den manglende informasjonen fremfor å slette kritikkseksjonen. Hele artikkelen virker nokså rotete og mangelfull i både struktur og innhold. Håper denne muligheten kan brukes til å forbedre artikkelen som helhet. Ninunani (diskusjon) 2. jun 2013 kl. 23:22 (CEST)
Hele artikkelen kunne trenge en forbedring, men jeg tror ikke nødvendigvis en større seksjon om norsk oppdrett av (hønse)kyllinger vil være en forbedring her. Jeg oppdaget imidlertid nettopp at vi har artikkelen kyllingoppdrett - ikke rare artikkelen, men om vi skal ha med kritikk av kyllingopppdrett i Norge er det der den hører hjemme. Jeg kommer til å flytte kritikkseksjonen dit, og også kopiere denne diskusjonstråden til diskusjonssiden der. Skal også prøve å skrive noe der om hvordan jeg tenker den artikkelen ellers kan utvides og forbedres. Vennlig hilsen Finn Rindahl (diskusjon) 3. jun 2013 kl. 00:19 (CEST)

Forbedringsforslag[rediger kilde]

Dette er ikke rare artikkelen, og etter at jeg limte inn kritikkseksjonen er det mye kritikk og lite annen omtale. Det artikkelen etter min mening kunne trenge er:

  1. Presisering av hva slags kyllinger som drettes opp, er det bare kylling fra tamhøns eller også andre typer kyllinger?
  2. Noe om historikken til oppdrett av kylling, har oppdrett av hønskekyllinger bare for kjøttproduksjon alltid foregått eller var det tidligere en tilsiktet bieffekt av hønsehold/eggproduksjon.
  3. Omfang av produksjon
  4. Retningslinjer for moderne «induistrialisert» kyllingoppdrett
  5. Eventuell kritikk av kyllingoppdrett bør også vise til tilsvar/ imøtegåelse av kritikk der den finnes.

Generelt bør artikkelen først og fremst ha et globalt perspektiv, men det er relevant å ta med egen omtale av norske forhold. Nøytrale kilder er helt klart å foretrekke, der hvor interessegruppper siteres må det gå tydelig fram hvem som siteres. Finn Rindahl (diskusjon) 3. jun 2013 kl. 00:36 (CEST)

Noen forslag til kilder[rediger kilde]

Artikkelen en:Poultry farming har flere kilder som kan være relevante her. Kjapp googling etter formodentlig nøytrale kilder fra Norge ga f.eks. disse :

  1. St.meld. nr. 12 (2002-2003)Om dyrehold og dyrevelferd
  2. Hold av verpehøner og slaktekylling UTTALELSE FRA RÅDET FOR DYREETIKK Avgitt desember 1996
  3. http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Sporsmal/Skriftlige-sporsmal-og-svar/Skriftlig-sporsmal/?qid=21769

Finn Rindahl (diskusjon) 3. jun 2013 kl. 00:44 (CEST)

Flott arbeid Finn Rindahl! Du fortjener ros for din innsats =) Jeg skal se om jeg kan bruke disse kildene til å forbedre artikkelen. Ninunani (diskusjon) 3. jun 2013 kl. 00:49 (CEST)

Flere (formodentlig) nøytrale kilder:

  1. FOR 1994-11-18 nr 1020: Forskrift om sertifisering av fjørfevirksomheter
  2. FOR 2001-12-12 nr 1494: Forskrift om hold av høns og kalkun Finn Rindahl (diskusjon) 9. jun 2013 kl. 16:57 (CEST)
Det får bli siden. Så det nå. Google oversetter «Poultry farming» til «Fjørfeavl». (og «fur farming» til «pelsdyroppdrett») Er det fjørfeoppdrett eller fjørfeavl som er siden som mangler?--Andrez1 (diskusjon) 9. jun 2013 kl. 23:53 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kyllingoppdrett. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. aug. 2017 kl. 04:12 (CEST)[svar]

Hubbard JA 787[rediger kilde]

Noen nettsider (bl denne melder rema 1000 med Hubbard JA 787. Sliter med å finne den her. JA 87 derimot. --Andrez1 (diskusjon) 6. feb. 2018 kl. 23:49 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kyllingoppdrett. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. mar. 2021 kl. 21:00 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kyllingoppdrett. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. aug. 2023 kl. 11:06 (CEST)[svar]