Diskusjon:Kvotering

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Å si at radikal kjønnskvotering er ulovlig i Norge på grunn av en dom rundt øremerking av vitenskapelige stilllinger er vel å lese litt vel mye mellom linjene? Adamreir. 16. juni. kl. 02:19.

Ja. Du må gjerne endre på artikkelen slik at den blir bedre. Artikkelen Likestilling har tilsvarende problemer, forresten. - Soulkeeper 16. jun 2011 kl. 10:54 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kvotering. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. jun. 2018 kl. 15:43 (CEST)[svar]

Departementets kommentarer[rediger kilde]

1 1. januar 2018 ble likestillingsloven, diskrimineringsloven om etnisitet, diskriminerings- og tilgjengelighetsloven og diskrimineringsloven om seksuell orientering opphevet, og erstattet av lov om likestilling og forbud mot diskriminering (likestillings- og diskrimineringsloven av 16.06.2017. 2 Arbeidsgivers aktivitets- og redegjørelsesplikt er regulert i likestillings- og diskrimineringsloven §§ 26 og 26a. Statlige arbeidsgiveres aktivitetsplikt er konkretisert i form av en bestemt arbeidsmetode som består av fire trinn: 1. kartlegge risiko for diskriminering eller andre hindre for likestilling i virksomheten, 2. analysere årsakene til de risikoene for diskriminering eller hindre for likestilling som er identifisert, 3. iverksette tiltak for å avhjelpe utfordringer som er avdekket, og 4. gjennomføre en evaluering av tiltakene etter at disse har virket en tid. Arbeidet skal skje fortløpende og i samarbeid med de ansattes representanter. 3 Etter likestillings- og diskrimineringsloven er adgangen til positiv særbehandling av menn utvidet til å gjelder også andre stillinger enn der hvor hovedoppgaven er omsorg for eller undervisning av barn. Forskriften som tidligere regulerte positiv særbehandling av menn er opphevet. Adgangen til positiv særbehandling er lik for kvinner og menn etter den nye loven. Positiv særbehandling forutsetter at særbehandlingen er egnet til å fremme likestilling og hindre diskriminering. Det er derfor et vilkår for positiv særbehandling av menn at særbehandlingen er egnet til å fremme likestilling. I dette ligger at tiltaket må være egnet til å eliminere ulemper og barrierer for å søke på stillinger som er sterkt dominert av kvinner. Et ønske om bedre kjønnsbalanse i en virksomhet oppfyller ikke alene vilkårene for positiv særbehandling.

4 Det er tillatt med moderat kvotering, men ikke såkalt radikal kjønnskvotering, dvs å tilsette en dårligere kvalifisert søker. 5 Justisdepartementets lovavdeling har uttalt at det vil kunne være i strid med Grunnloven om embeter og andre stillinger som besettes i statsråd ble omfattet av en kvoteringsregel i hovedavtalen og tilpasningsavtalene. Avtalefestede kvoteringsregler vil derfor ikke kunne anvendes når slike stillinger skal besettes. Det betyr imidlertid ikke at Kongen i statsråd ikke har adgang til å kvotere. Det er selvsagt fullt mulig å benytte kjønnskvotering som virkemiddel for å øke kvinneandelen også ved embetsutnevnelser mv., men partene i arbeidslivet kan ikke ved avtale forplikte Kongen i statsråd til å gjøre det. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.211.200.252 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kvotering. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 10. jul. 2022 kl. 03:03 (CEST)[svar]