Diskusjon:Koptisk kristendom

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Etiopiske og egyptiske koptere

det burde vel stå noen linjer om de koptiske kirkene i Etiopia, all den stund titelen er "koptisk kristendom" og ikke "egyptisk koptisk kristendom" --Vindheim 2. mai 2006 kl.10:29 (UTC)

Absolutt et poeng. Jeg får drive noe forskning her. --Finn Bjørklid 2. mai 2006 kl.10:43 (UTC)
jeg har lagt inn en liten snutt. den fortjener å utvides. --Vindheim 2. mai 2006 kl.12:48 (UTC)
Du fikset det selv, ingenting er bedre. En veldig ålreit snutt. --Finn Bjørklid 2. mai 2006 kl.17:40 (UTC)

Takker og bukker, men den bør altså suppleres med litt mere konkret info om den etiopiske koptiske kirke.--Vindheim 2. mai 2006 kl.18:08 (UTC)

Det som er lagt inn nå er ytterst merkelig. Du nevner Enochs bok og Kebra Negast, som hører hjemme i den ge'ez-talende kirke og ikke den koptiske. De er begge alexandrinske, men det er stor forskjell på koptisk og ge'ez-alexandrinsk, og dette virker helt rotete nå. At den etiopiske kirken var underlagt den koptiske paven kan jeg ikke finne noen som helst referanse til, og det virker meget usannsynlig. Jeg mener avsnittet om etiopisk kristendom må fjernes, ettersom det ikke hører hjemme her men i en artikkel om alexandrinsk kristendom. Om ikke må det legges frem noen kilder for så oppsiktsvekkende opplysninger. Cnyborg 2. mai 2006 kl.19:23 (UTC)
Ifølge engelsk wikipedia [[1]] var den etiopiske kirke underlagt paven i Egypt helt fram til 1959. Men jeg har ikke noe imot at mitt provisoriske avsnitt erstattes av noe bedre.--Vindheim 2. mai 2006 kl.20:32 (UTC)

Vil bare gjøre oppmerksom på at norsk Wikipedia har to korte artikler om henholdsvis Den etiopiske ortodokse kirke og Den eritreiske ortodokse kirke (begge tewahedo). Infoen her er i hovedsak hentet fra engelsk Wiki - og særlig i den etiopiske artikkelen ser det ut til å være en samrøre av ge'ez og koptisk som vel neppe kan stemme... Jeg burde kunne finne mer troverdige kilder, i heimen eller på nett, men får ikke gjort noe de helt første dagene.--gisle 2. mai 2006 kl.23:19

Jeg hever min stemme veldig lavt ettersom jeg vet svært lite om Etiopia og Eritrea. Jan er åpen for en egen artikkel og Chris nevner Alexandrinsk kristendom. Tilgi min uvitenhet, men høres ikke det ut som et samlebegrep for både Egypt og Etiopa? Ville ikke en tittel som Etiopisk kristendom passe bedre som et samlebegrep for en artikkel om kristendomen i landet, kulturen og historien? --Finn Bjørklid 2. mai 2006 kl.23:32 (UTC)
Jeg vil gjerne også heve min stemme lavt i denne sammenheng... Men så langt jeg kan forstå forholder det seg kort sagt slik: Den etiopiske kirke (og derav den eritreiske) har et annet opphav enn den koptiske (egyptiske). MEN: På 600-tallet ble likevel den etiopiske kirke underlagt den koptiske patriarken i Alexandria [[2]]. Formelt fortsatte det slik helt frem til 1959, da Den etiopiske ortodokse tewahedokirken ble anerkjent som selvstendig fra Den koptiske i Egypt (som nevnt har de tross alt forskjellige opphav). Uansett bør vi sikkert se litt på hvordan disse artiklene skal organiseres, for at det både skal bli korrekt og enkelt å finne frem. --gisle 2. mai 2006 kl.23:59 (UTC)
Hm, jeg ser logikken, og en tittel er uansett bare en tittel. Men selv om kirkene var felles fra 700-tallet og fram til 1959 så er vel Eutiopia såpass unik i mange sammenhenger at en egen artikkel kan forsvares: jeg tenker på arkitektur, historie, politikk, referanser til andre steder som rastafari som Jan V. kom inn på, dronningen av Saba, og hva med de eutiopiske jødene opp i alt dette, var det noen sammenheng her mellom eutiopiske jødedom og eutiopiske kristendom da Etiopia ble isolert - eller var det i praksis kun jødene som ble isolert, dvs mistet kontakten med Egypt? Jeg vil tro at det er mye spennende og interessant stoff.
En annen ting, tilbake til selve koptisk kristendom, er skillet mellom Roma og Alexandria godt nok dekket? Er alle de viktigste sidene kommet fram? Jeg tenker på den hellige ånd, var ikke det også et stridsspørsmål? --Finn Bjørklid 3. mai 2006 kl.00:59 (UTC)
Mitt forslag til å løse floken er:
Når det gjelder den koptiske patriarken som overhode for den etiopiske kirken stemmer det; jeg var i går litt vel kategorisk. Det som foregikk var et tilfelle av en mann med to hatter (ganske flotte hatter, også) – en og samme person er koptisk pave og patriark av Alexandria, og det er i sistnevnte forstand at han var overhode for den etiopiske kirken inntil den ble autokefal. Poenget er at den etiopiske kirke aldri var koptisk, selv om overhodet var kopter. Dette er en parallell til tilstanden i Den katolske kirke; de østlige katolske kirkene har en romersk-katolikk (paven) som overhode, men de er ikke romersk-katolske og har aldri vært det. Cnyborg 3. mai 2006 kl.08:02 (UTC)
Hurra for hatter! Jeg synes forslaget til flokeløsning virker veldig bra. Da blir det også mulig å utdype det særegne i etiopisk kristendom (bl.a. flette avsnittet om Den etiopiske kirke fra Koptisk kristendom inn i Den etiopiske ortodokse kirke og heller lenke fra førstnevnte til sistnevnte). Selv har jeg lenge tenkt på å utfylle artikkelen om Den koptiske ortodokse kirke, og skal gå i gang med det.--gisle 3. mai 2006 kl.14:16 (UTC)
Cnyborgs forslag er veldig positivt. Støttes. --Finn Bjørklid 7. mai 2006 kl.02:11 (UTC)

Egne artikler for noen temaer[rediger kilde]

For å ta opp noe anna (syns forøvrig også det virker fornuftig å skille mellom koptiske og egyptiske kristne), avsnittene om de økumeniske konsilene virker veldig tunge i denne artikkelen, og selv om de har betydning for utviklinga av koptisk kristendom hadde det kanskje vært bedre/like praktisk å lage egne artikler for konsilene (det finnes allerede en kortere artikkel om Khalkedon og et par andre konsiler men de kunne jo utvides)?

Jeg synes vel også det bør henvises til artikkelen om kors når det snakkes om den egyptiske opprinnelsen til korset. (Veit sjøl lite om opprinnelsen til korset, men er dette virkelig opplest og vedtatt, eller er det én versjon av historien? I så fall burde det nevnes).

Se forresten også en kommentar til stavinga av stedsnavnet Χαλκεδον Diskusjon:Kalkedon

--χοριδιον - Teig 5. mai 2006 kl.13:01 (UTC)

Jeg skal ikke legge noen føringer for endring av skrivemåte. Synes på meg som du har gode argumenter. Ta gjerne en beslutning, men sjekk om navnet går igjen i andre artikler. Jeg er også åpen for å klippe ut lengre avsnitt til egne artikler. Når det gjelder korset ser jeg at jeg glemte å lage lenke til den generelle artikkelen om kors. Jeg har endret det. Om det er mer enn én forklaring er sikkert sannsynlig ettersom jeg tolker det som antagelse, men jeg kjenner ikke til flere.
En ting jeg kommer på nå; trosbekjennelsen står på engelsk, jeg klarte ikke den gang jeg oversatte å finne en norsk tekst, og www.bibelen.no hadde en serverfeil eller noe lignende. Noen som har en norsk oversettelse? --Finn Bjørklid 7. mai 2006 kl.02:24 (UTC)

Død lenke[rediger kilde]

Under automatisk robotkjøring blei det oppdaga at følgende eksterne lenke var ødelagt. Vennligst sjekk om lenka faktisk er ødelagt, og fiks eller fjern den om det er tilfellet. Les mer…

JhsBot * 21. mai 2006 kl.13:06 (UTC)

  • Fjernet død lenke på artikkelsiden + fjernet da også død lenke-malen.--gisle 26. apr 2007 kl. 17:39 (CEST)

Koptisk kristendom kontra den koptisk-ortodokse kirke[rediger kilde]

Deler av den herværende artikkelen har såpass stort overlapp med artikkelen om den koptisk-ortodokse kirke at jeg ønsker å rydde opp i det. Jeg ser to muligheter:

  1. Å flette artiklenes innhold sammen under navnet den koptisk-ortodokse kirke, og å gjøre koptisk kristendom til en ren pekerside (à la den koptiske kirke). Det som taler for det, er (a) at koptisk kristendom til > 95 % er koptisk-ortodoks, og (b) at artikkelen om den koptisk-ortodokse kirke kan virke noe amputert hvis man fjerner historien. I artiklene om den koptisk-katolske og den koptisk-evangelske kirke er det derimot mer naturlig å si: «Se den koptisk-ortodokse kirke for historien før år xyz.»
  2. Å sortere innholdet slik at forskjellen mellom artiklene blir tydeligere og overlappet mindre. Artikkelen om koptisk kristendom bør da fremheve det som er felles for de ulike koptiske kirken, dvs. historien, symboler og deler av liturgien. Det som er spesifikt for de enkelte kirkene (overhoder, utbredelse osv.) bør derimot fjernes (flyttes) fra artikkelen. Det som taler for denne løsningen, er at den krever forholdsvis få endringer (bare i artikkelens innledning og under dens siste overskrift).

Hvordan er stemningen? Hanno 11. sep 2011 kl. 11:18 (CEST)

Stemningen her hos meg er god for forslaget ditt! Virker fornuftig og oversiktlig. --gisle 11. nov 2011 kl. 00:45 (CET)
Jeg er tilhenger av at artikkelnavn skal på best vis peke mot det artikkelnavn som folk oftest forventer å finne (et negativt eksempel hos oss er for å lese om torsk må man finne artikkelen Atlanterhavstorsk og lenge måtte man finne JHVH for å lese om Jahve), framfor pedantiske «korrekte» navn. Etter å ha grublet på Hannos forslag tror jeg ikke det er tilfellet her, forutsatt at artikkelens innhold flyttes i sin helhet. --Finn Bjørklid 11. nov 2011 kl. 01:16 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Koptisk kristendom. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. jul. 2017 kl. 11:35 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Koptisk kristendom. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 12. okt. 2018 kl. 05:54 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Koptisk kristendom. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. apr. 2019 kl. 16:11 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Koptisk kristendom. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 16. mar. 2022 kl. 23:01 (CET)[svar]