Diskusjon:Königsberg

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Introduksjonen skal si det vesentlige på en grei måte, i dette tilfellet er det mest oversiktlige en kronologisk rekkefølge, som i den danske originalen, særlig fordi det er navnet Königsberg man bruker på norsk når man snakker om den historiske byen (før 1946). Det er også denne artikkelen fortrinnsvis befatter seg med. Det administrative russiske distriktet Kaliningrad oblast er behandlet i en egen artikkel, og jeg har satt Kaliningrad som redirect dit.


ikke gjør endringer her uten å diskutere. Setningen blir feil fordi innholdet i en parentes ikke er en del av resonnementet. Denne artikkelen handler om Königsberg. Kaliningrad er egentlig en annen by, bare bygget på samme sted, og en parentes i stedets historie. Königsberg som by skal selvsagt ha en artikkel med denne tittelen. Kaliningrad Oblast etter 1946 kan behandles utfyllende under netopp Kaliningrad Oblast.



Oblast kontra fylke[rediger kilde]

Oblast er et russisk ord for «distrikt». For nordmenn flest gir ordet oblast ingen mening. Siden man på de norske sidene må bestrebe seg på å skrive norsk er det etter min mening logisk at man leter litt etter norske ord istedet for å bruke engelske, tyske og i dette tilfelle et russisk ord.

Kaliningrad by er geografisk bare en liten del av Kaliningrad fylke. Jakro64 141340 EET Apr. 2004.


Historisk feil om Köningsberg?[rediger kilde]

Jeg er uhyre skeptisk til følgende påstand i artikkelen om Köningsberg:

- Sitat -

Etter Sovjetunionens fall i 1991 avslo Tyskland et tilbud fra Russland om å kjøpe byen og enklaven tilbake.

- sitat slutt -

Kommentar: Jeg kan ikke skjønne at dette er riktig. Jeg kan en del om området og om russisk utenrikspolitikk, både før og etter at Sovjet forsvant.

Jeg leste på begynnelsen av 1990-tallet at det i tyske og russiske kretser var SPEKULASJONER om å få til et sånt kjøp, men jeg oppfatta dem som urealistiske den gangen og milelangt fra all virkelig politikk på regjeringsnivå.

Et krav til Wikipediaartikler er dokumenterbarhet. Kan forfatteren eller noen andre dokumentere dette?

Å google noe er en metode som har vært brukt for å sjekke tvilsom info. Jeg prøvde å google Kaliningrad og kjøp på norsk og engelsk og fant NADA.

Hvorfor står ikke dette angivelige "kjøpet" nevnt hverken i engelsk Wikipedia - og viktigere - de to grundige TYSKE artiklene om Köningsberg og Kalininigrad?

Jeg skal være forsiktig med å SLÅ FAST at dette er reint tull før andre evt har vist dokumentasjon. Men jeg får vel være ærlig nok til å si at jeg TROR at dette er reint tull.

bestehexer Tronogrim 20. jul 2006 kl.23:04 (UTC)

Jeg tok nå ut dette med kjøp, både fra denne artikkelen og fra artikkelen Preussen. En slik påstand må dokumenteres med en troverdig kilde før den eventuelt kan settes inn igjen. Kjetil r 30. jan 2007 kl. 21:47 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Königsberg. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. aug. 2017 kl. 04:33 (CEST)[svar]