Diskusjon:Juletre

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Juletreets «hedenske» røtter?[rediger kilde]

Jeg mener at det er høyst diskutabelt om juletreet har «hedenske» røtter. Vel kan en påvise bruk av kvister m.m. i hedensk tid, men disse ble ikke brukt som symboler, men som magiske gjenstander som dels kunne bevirke fruktbarhet, beskyttelse etc og dels tok en varsel av dem om den kommende vår og sommer. Det er en stor forskjell på en magisk gjenstand og et symbol. Juletreet er et symbol, og ble som dette introdusert til Norge på 1800-tallet. Det juletreet skulle symbolisere var livets tre. Så selv om en kan påvise en ytre likhet mellom grønne kvister i hedensk tid og juletreet, så er funksjonen såpass ulik at vi her snakker om ulike fenomen. HP Stette 30. sep 2009 kl. 12:53 (CEST)

Jo, jeg skjønner hvordan du tenker. Men når vi skriver på wikipedia er det ikke vår jobb å foreta denslags vurderende analyser som du gjør her. Vi skal avspeile det som er skrevet, tenkt og forsket av andre pålitelige kilder tidligere. Dersom det er en vanlig oppfatning i kulturhistoriske framstillinger at juletreet på en eller annen måte har en hedensk fortid, så må nok det stå. Men kanskje vi kan finne en kilde som nyanserer eller presiserer framstillingen, så vil det være et gode. Mvh MHaugen 30. sep 2009 kl. 19:07 (CEST)
Påstanden: "Etter all sannsynlighet har også juletreet hedenske opprinnelse" kan heller ikke finne støtte i den engelske og den tyske versjonen av Wikipedia. Enten må vi få en referanse eller så må den strykes. HP Stette 5. nov 2011 kl. 17:26 (CET)
Er den engelske eller tyske bedre enn norske? Hva med dansk/spansk/mfl versjoner? Hva med å endre teksten fra "Etter all ..." til "Noen mener at det har en hedensk opprinnelse"? Hva med dansk/spansk/mfl versjoner? Er noen av disse referansene gode nok, evt hvorfor [ikke]? http://www.history.com/topics/history-of-christmas-trees http://www.religioustolerance.org/xmas_tree.htm Gigahz 6. des 2011 kl. 01:32 (CET)
Hvorfor gjøre det så vanskelig? Hvorfor ikke bare sjekke norske fagbøker om juletradisjoner? For eksempel denne. --M Haugen 6. des 2011 kl. 01:41 (CET)
Linken er bare tilgjengelig for folk som har "norsk" IP-adresse. Men det rareste her er benekting/undertrykking av andres syn på saken. Til og med i artikkelen om Jesus Kristus http://no.wikipedia.org/wiki/Jesus#Andre_syn_p.C3.A5_Jesus_Kristus er det henvisning til andre synspunkter. Wikipedia bør være så nøytralt som mulig, og inneholde informasjon som leserne selv kan ta stilling til. Derfor anbefaler jeg å endre "er etter all sannsynlighet", som er en påstand, til "noen mener", som er mer nøytralt. Eller sette det i en egen underoverskrift, som i tilfellet med "Jesus Kristus". Lykke til. Gigahz 6. des 2011 kl. 05:00 (CET)

Spørsmål etter kjelde[rediger kilde]

Kva er kjelden til opplysningen om at det skulle ha vore eit juletre i Christiania så tidleg som 1822? Det er ikkje heilt usannsynleg, men dei fleste som har skrive om julefeiring, har rekna Jørgen Moes beretning og opplysningane om juletrefest i studentersamfunnet som dei eldste belegga på juletreskikken i Norge Velle 26. apr 2007 kl. 10:30 (CEST)

Opplysningen ble lagt inn av Bruker:Earnesen (en kortvarig bruker) 22.okt 2005, jfr loggen. Det er skrevet så detaljert at det er enten lystløgn eller dokumenterbart. --MHaugen 26. apr 2007 kl. 10:46 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Juletre. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 31. jul. 2017 kl. 13:36 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Juletre. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. des. 2021 kl. 10:42 (CET)[svar]