Diskusjon:Frankenstein

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frankenstein har vært utvalgt artikkelPortal:Film. Artikkelen var utvalgt fra 1. august til 30. august 2006

Når er den utgitt første gang, 1818 eller 1819? Begge deler står oppgitt. --Finn Bjørklid 15. des 2005 kl.11:28 (UTC)

Iflg bokkilden.no ble den utgitt i 1818, det samme oppgis på en:, så det er vel sannsynlig at 1818 stemmer? OPus- (mld, film) 15. des 2005 kl.11:29 (UTC)
Romaner ble oftest utgitt heftevis eller som føljetonger frem til et stykke ut på 1900-tallet. En slik utgivelse kunne strekke seg over to eller flere kalenderår. Det finnes ingen etablert standard for datering i slike tilfeller; noen ganger oppgis året da utgivelsen startet, andre ganger når den ble avsluttet eller når romanen første gang forelå samlet i bokform. T.B.Hansen 22. sep 2006 kl. 12:15 (UTC)
Keith Carabine ved University of Kent at Canterbury oppgir 1818 som første utgivelse, anonym, med en omarbeidet utgave i 1831 utgitt under fullt navn. Sistnevnte er den utgaven som trykkes i dag. Det virker merkelig at artikkelen ikke omtaler noe så vesentlig. Mvh --Nordfra (diskusjon) 20. okt. 2020 kl. 10:24 (CEST)[svar]

Den første sciense fiction roman[rediger kilde]

Jeg vil fåreslå fjerning av frasen "Den regnes som den første science fiction-roman". Den er jo på langt nær ikke den første. Det tidligste eksemplet jeg kjenner til er Holbergs Nils Klims reise til den underjordiske verden fra 1741. Pyramide 26. mar 2006 kl.17:19 (UTC)

Det virker sært å anføre Nils Klims reise som den første science fiction-roman. Den tittelen fortjener Lukians En sannferdig historie skrevet i Romerriket minst 1.500 år før Nils Klims reise. For øvrig er Nils Klims reise en oppdagelsesreise uten det teknologiske preget som kjennetegner science fiction. Skjerpings her! --Nordfra (diskusjon) 20. okt. 2020 kl. 10:24 (CEST)[svar]

Jeg ser poenget ditt og er enig at Nils Klims reise til den underjordiske verden burde vært den første science fiction romanen, men i verdens sammenheng har denne romanen blitt betegnet som den første science fiction. Grunnen til det kan jo hend at engelsk forfattere er mer kjent enn en norsk forfatter? Det er derfor det er skrevet som "Den regness..." og ikke f.eks. "Den er". Basto 26. mar 2006 kl.16:33 (UTC)

For å være helt etterrettelig, bør det vel formuleres at Frankenstein "regnes AV MANGE som den første science fiction-roman". Kanskje også forklare hvem "mange" er.

Klassifiseringen hviler naturligvis på hvordan man definerer science fiction. De som mener Mary Shelly er genrens mor, tar gjerne utgangspunkt i Frankenstein som den første spekulative roman som ikke kunne ha eksistert uten den industrielle revolusjon og vitenskaplig metode som underlag. Interesserte kan finne en lengre diskusjon av temaet i Brian Aldiss: Billion Year Spree (eller rev. utgave Trillion Year Spree). Ubu 29. mar 2006 kl.15:06 (UTC)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Frankenstein. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. aug. 2021 kl. 16:18 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Frankenstein. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 10. jun. 2023 kl. 19:36 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Frankenstein. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 15. des. 2023 kl. 14:24 (CET)[svar]