Diskusjon:Det prerafaelittiske broderskap

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utmerket artikkel Det prerafaelittiske broderskap er en utmerket artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt verifisert som noe av det beste Wikipedia kan by på.


Wikipedia Det prerafaelittiske broderskap har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 15, 2007.

Første (og viktigste) avsnitt er litt uklart. «...ble dannet i/av... ... men som senere gikk tilbake til...». Foreslår «...Millais. Gruppen oppsto som en reformbevegelse, men gikk senere tilbake til...». FinnR 11. mar 2007 kl. 23:36 (CET)

Right, ser det nå. Jeg startet med en betegnelse på den første maleren og måtte da utligne for de andre, og det ble klossete på den siste. La meg forsøke å omformulere. (Jeg antar at det kan være en del annet som også må rettes). --Finn Bjørklid 11. mar 2007 kl. 23:40 (CET)

Denne påstanden stusser jeg litt over: «en mekanisk kunsttilnærmelse som hadde skjedd med de manierister som fulgte de italienske middelalderkunstnerne Rafael og Michelangelo.» Jeg har alltid forstått det slik at Rafael og Michelangelo er blant de fremste eksemplene på italiensk høyrenessanse. Hvorfor betegnelsen middelalderkunstnere i denne artikkelen? DangerMouse 18. mar 2007 kl. 10:19 (CET)

Pre-rafaelittene kritiserte ikke Rafael og Michelangelo som sådann, men det akademiske miljø i England på midten av 1800-tallet, spesielt Royal Academy, og deres mekaniske etteraping av høyrenessansen. Mekaniske i betydning etterligning av blant annet posering og komposisjon, noe som de mente manglet den sjel og ånd som middelalderkunsten sto for fra før Rafael. Samtidig ble renessansen svært utsmykket og pretensiøs, det som leddet inn i barokken, mens pre-rafaelittene ville tilbake til middelalderens enkelhet og purisme. --Finn Bjørklid 19. mar 2007 kl. 11:13 (CET)
Ja jeg skjønte alt det:). Men i artikkelen sto det «middelalderkunstnerne Rafael og Michelangelo». Det var det jeg reagerte på, og det har jeg rettet. Regner med at det var en slags skrivefeil i utgangspunktet. DangerMouse 19. mar 2007 kl. 18:28 (CET)
Ah, sånn ment. Jeg er komfertabel med å kalle dem for renessansekunstnere, men det var ikke feil det som sto heller. Renessansen er også en del av middelalderen. Sen-middelalderen går fram til 1500, alt etter hvordan man regner, og til 1536 i Norge. I vår artikkel om renessansen sier vi at den strekker seg fra 1300-tallet, og nådde sitt høydepunkt der på 1400- og 1500-tallet. --Finn Bjørklid 19. mar 2007 kl. 18:42 (CET)

Artikkelnavn[rediger kilde]

Jeg er litt usikker på selve navnet på artikkelen. Språkøret mitt sier at det ikke bør være bindestrek (altså, en prerafaelitt, de prerafaelittene), men jeg har aldri hørt om pre(-)rafaelittene før denne artikkelen, så jeg har ikke peiling på åssen man skriver det i faglitteratur. Jeg ser imidlertid at de tyske, nederlandske og svenske artikkelnavnene ikke har bindestreker… Jon Harald Søby 27. mar 2007 kl. 21:30 (CEST)

Jeg tror jeg er enig med deg [1] Navnet er brukt uten bindestrek på norsk. --Nina 27. mar 2007 kl. 21:43 (CEST)
trenger ikke gå lenger enn hit for å se det Nina påpeker... ;-)FinnR 29. mar 2007 kl. 20:12 (CEST)
Jeg hadde denne vurderingen innledningsvis med Morten, men lot det bli som det som var. Litteraturen har begge deler, men jeg er faktisk enig at uten bindestrek hadde vært best. Problemet nå er at det er utrolig mange artikler som har bindestrek. Hvis vi skal endre det hadde det vært bedre med en bot - hvis det er mulig. --Finn Bjørklid 4. apr 2007 kl. 14:22 (CEST)
Da flytter jeg til versjonen uten bindestrek, og fikser opp i det andre steder senere. Jon Harald Søby 10. apr 2007 kl. 14:18 (CEST)
Jeg er forøvrig også enig med Jon Harald. Jeg ville bare ikke gjøre noe drastisk. Nå er det uansett gjort. Chrisglie 10. apr 2007 kl. 17:19 (CEST)

Hvor er det blitt av utmerkingsprosessen til denne artikkel? Chrisglie 3. nov 2007 kl. 02:37 (CET)

Artikkelen skiftet navn 2 ganger under kandidatprosessen, nå har jeg ordnet en redirect til Wikipedia:Kandidatsider/Prerafaelittene. Mvh --MHaugen 3. nov 2007 kl. 11:51 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Det prerafaelittiske broderskap. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. jul. 2017 kl. 02:22 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Det prerafaelittiske broderskap. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 16. okt. 2018 kl. 15:21 (CEST)[svar]