Diskusjon:Ørkenspredning

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Aktuelt stoff[rediger kilde]

Flyttet fra Forørkning i Afrika:

  • Thomas Robert Malthus var en prest og samfunnsforsker som i 1798 ga ut et verk som bar tittelen An Essay on the Principle of Population. Boka formulerte i korthet en «befolkningslov» som sa at befolkningsveksten alltid vil være høyere enn veksten i matproduksjon, slik at så lenge denne befolkningsloven virker vil befolkningen bli justert i f.eks. katastrofer som hungersnød. Nymalthusianistane advarte mot en befolkningsvekst som førte til et så stort press på jorden at det gikk utover jordens bæreevne, altså evnen til å være like produktiv i fremtiden. (Benjaminsen 2002). I teoriene om bæreevne og befolkningslover var det også mange som støttet seg til en artikkel av Garret Hardin publisert i tidsskriftet Science i 1968 som han kalt «The Tragedy of the Commons», altså «Almenningens tragedie» (Lein 2004b). I denne artikkelen prøver Hardin å forklare hvordan allmenninger ikke kan fungere, ettersom hver bruker av allmenningen vil prøve å karre mest mulig av allmenningens ressurser til seg selv.
  • Nymalthusianisme fikk også god vind i seilene av befolknings- og matproduksjonsutviklingen. Fra 1950 til 1975 hadde befolkningen økt fra 221 millioner til 406 millioner mennesker, og i 2000 var det 794 millioner mennesker. Noe som tilsvarer 2,56% vekst pr. år. (estimat fra UN 2002). Den offisielle statistikken viser at kornproduksjonen ikke klarte å følge befolkningsøkningen, og som en konsekvens gikk kornproduksjon pr. hode ned gjennom hele perioden (Benjaminsen 2002).

--Vennlig hilsen Erik d.y. 15. mai 2017 kl. 15:42 (CEST)[svar]

  • Forskningen på erosjon har vært mye preget av teorier og teoretisk forskning. Malthus' befolkningslov er en teori som sier at befolkningen må vokse fortere enn matproduksjonen. Hardins teori sier at allmenninger ikke fungerer, og erosjonsekspriment finner ut hvor mye jord som forsvinner i løpet av et år. Studier som går ut i felten og ser på realiteten viser et annet bilde.

Vennlig hilsen Erik d.y. 16. mai 2017 kl. 13:08 (CEST)[svar]

  • Slik som Lamprey brukte kart baserte på nedbør, kan en også sammenligne nedbørskartet for Afrika med forørkningskartet som FN publiserte i 1980 . En vil da kunne se en slående likhet. (Nicholson 2001).

Vennlig hilsen Erik d.y. 16. mai 2017 kl. 17:50 (CEST)[svar]

Omtrentligheter fjernet[rediger kilde]

«Ørkenspredning oppstår nå kjappere enn før rundt om i verden, blant annet som følge av mer intensiv beiting i randsoner og endrede klimatiske forhold med mindre regn.» --Vennlig hilsen Erik d.y. 20. mai 2017 kl. 13:54 (CEST)[svar]