Cystisk fibrose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Cystisk fibrose (CF) er en medfødt arvelig sykdom som påvirker lunger, bihuler, svettekjertler og fordøyelsessystemet og fører til kroniske åndedretts- og fordøyelsesproblemer.

Historie og statistikk[rediger | rediger kilde]

Cystisk Fibrose ble føreste gang beskrevet som en sjukdom sent på 1930-tallet av Dorothy Hansine Andersen. Det er den vanligste genetiske sykdommen blant folk med europeiske forfedre. Om lag 1 av 25 personer av europeisk opphav er bærer av en cystisk fibrose-mutasjon — de har et vanlig gen og et CF-gen. Siden cystisk fibrose er et recessivt gen, må en person ha begge CF genutgavene for å få symptomer som et av 2500 barn får. Den høye forekomsten av dette dødelige genet kan bli forklart med det faktum at CF bærere som ikke viser tegn til symptom stort sett er motstandsdyktige mot sykdommen kolera, fordi det ekstreme vanntapet i tarmene blir hindret. Folk fra steder der kolera ikke er et problem viser en lavere forekomst av CF. Genetisk rådgiving og genetisk testing er anbefalt for familier som kan være bærere av cystisk fibrose.

Myndighetene har opprettet et kompetansesenter for cystisk fibrose, som heter Norsk senter for cystisk fibrose, og ligger ved Oslo Universitetssykehus.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]