Hopp til innhold

Vepseblomsterfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Chrysotoxum»)
Vepseblomsterfluer
åkervepseblomsterflue. Foto: Richard Bartz
Nomenklatur
Chrysotoxum
Meigen, 1803
Populærnavn
vepseblomsterfluer
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Antall arter: 90 arter er beskrevet, 20 i Europa, 6 i Norge
Habitat: mest i eller ved skog.
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Vepseblomsterfluer (slekten Chrysotoxum) er en gruppe av fluer som tilhører familien blomsterfluer (Syrphidae). Det er kjent rundt 90 arter, seks forekommer i Norge.

Tobåndet vepseblomsterflue er en karakteristisk art

Middelsstore (7–16 mm), kraftige, gule og svarte blomsterfluer. De kjennes lett på kroppsformen, de kontrastrike tegningene og særlig på de karakteristiske, lange antennene. Ansiktet er temmelig flatt, gult med svart midtstripe. Antennenes andre og tredje ledd er lange og smale, antennene er lengre enn hodet. Midt på ryggsiden av det tredje leddet sitter det en antennebørste (arista). Fasettøynene er store, vanligvis med korte hår, og møtes i pannen hos hannene, men ikke hos hunnene. Kroppen er kontrastrikt farget, gjerne i kull-svart og sitrongult. Thorax har to avlange, gule flekker på sidene, disse er skilt av et svart område rett over vingefestet. Scutellum er vanligvis tofarget, gult og svart. Beina er slanke og gule. Vingene er mer eller mindre brunlige langs framkanten, ellers glassklare. Bakkroppen er mønstret med gule flekker eller tverrbånd, typisk har hvert ledd et par avlange tverr-flekker som blir smalere innover og nesten møtes på midten.

Vespeblomsterfluene påtreffes vanligvis i eller i nærheten av skog, der de gjerne besøker blomster. De gule og svarte fargene gjør at de har en overflatisk likhet med veps som trolig gir dem en viss beskyttelse. Larvene lever sannsynligvis av bladlus som lever på røtter eller andre plantedeler næer bakken.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt over hele verden, men de fleste artene lever i den palearktiske sone.

Systematisk inndeling med nordiske arter

[rediger | rediger kilde]
Treliste

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata