Tobåndet vepseblomsterflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Chrysotoxum bicinctum»)
Tobåndet vepseblomsterflue
Nomenklatur
Chrysotoxum bicinctum
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
tobåndet vepseblomsterflue
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer ved blomster i skog, eng og hager.
Utbredelse: den palearktiske sone
langs kysten i Norge.

Tobåndet vepseblomsterflue (Chrysotoxum bicinctum) er en middelstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Den finnes langs kysten til Nordland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (10-13 mm), forholdsvis slank, lysgul og svart blomsterflue. Som hos andre Chrysotoxum-arter er antennene forholdsvis lange, lenger enn hodet. Arten kan kjennes på de kontrastrike tegningene og forholdsvis smal kroppsform. Hodet er stort og bredt, fasettøynene har fine, lysgrå hår og møtes i pannen hos hannene. Ansiktet er nesten flatt, med en svak midtbule, klart gult med svart midtstripe. Antennene er mørke, alle tre ledd er forlenget, det tredje leddet er kortere enn de to innerste leddene til sammen. Thorax er blankt svart med to grå lengdestriper i de fremre to tredjedelene, på sidene med gule sidestriper som er avbrutt over vingefestet. Scutellum er svart med gul bakkant. Bakkroppen er lang oval, svart med gule hår. Det andre leddet har er par lysgule, trekantede flekker som nesten møtes i midten. Det tredje leddet er helt svart. Det fjerde leddet har et par smale, rektangulære, lysgule tverrflekker som nesten møtes i midten. Beina er gule, bortsett fra de mørke baklårene, og slanke. Vingene er glassklare med brun forkant og en stor, mørkbrun flekk nær vingespissen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever trolig av rotlevende bladlus, disse voktes gjerne av maur. De voksne fluene kan finnes fra mai til september og besøker mange slags blomster. Disse fluene treffer man helst ved løv- eller blandingsskoger og ved ferskvann.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne vidt utbredte arten finnes over mesteparten av den palearktiske sone.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]