Chalcosoma caucasus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Chalcosoma caucasus
hann
hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chalcosoma caucasus
Fabricius, 1801,
Chalcosoma janssensi
Norsk(e) navn:
Hører til: Dynastinae, Scarabaeidae, Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Habitat: skog
Utbredelse: Sørøst-Asia


Chalcosoma caucasus er en bille som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Arten er sannsynligvis Asias største og en av verdens største biller.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En meget stor (hannen er 8- 13 centimeter lang) og tung bille. Arten er den største i slekten Chalcosoma og trolig den største billen i Asia. Kroppen er glinsende svart med en bronseaktig glans. Hannen har et kraftig horn (rettet skrått oppover og framover) på hodet, dette har vanligvis to tenner på oversiden. På hver side av pronotum er det et langt, krumt, framoverrettet horn, disse er rette i den indre delen men oppoverkrummet i spissen, det er også en kraftig pigg i midten. Hunnen mangler alle disse hornene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg inne i døde trestammer. Hannene bruker hornene på hodet og pronotum til å kjempe med hverandre om hunnene, eller kamp om føderessurser. Denne arten lar seg greit oppdrette og holde i fangenskap. Man må imidlertid håndtere disse billene varsomt, for de er svært sterke i forhold til størrelsen og har skarpe horn og klør.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Sørøst-Asia (Indonesia og Malaysia).

Systematisk plassering[rediger | rediger kilde]

Arten er trolig den samme som Chalcosoma chiron, det sistnevnte navnet er i så fall det gyldige fordi det er eldre enn C. caucaus.

Eksterne lenker - Bilder[rediger | rediger kilde]

Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Chalcosoma – detaljert artsinformasjon
Commons Commons: Chalcosoma – bilder, video eller lyd