Casomorfin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Casomorfin er en peptidsekvens som finnes i melkeproteinet kasein, og som kan virke avhengighetsdannende på menneske og gi opiateffekt.

Alle proteiner er kjeder av aminosyrer. I menneskets fordøyelsessystem, kappes disse proteinene opp i små sekvenser av aminosyrer (peptider). Når kasein brytes ned på denne måten, er casomorfiner noen av disse sekvensene som dannes. Peptidene har evnen til å passere gjennom blodet til hjernen, der de kan binde seg til reseptorer i hjernen. Effekten kan sammenlignes med endorfin og lignende peptider.

Den finnes flere forskjellige casomorfiner, som alle er opioid-peptider. De dannes når kasein fra kumelk fordøyes. De brytes vanligvis ned til aminosyrer av fordøyelsesenzymer, men i noen individer blir de værende. De akkumuleres i kroppen over tid og kan føre til peptidforgiftning. Dette er særlig ofte rapportert hos pasienter med ADHD, autisme, schizofreni og depresjon. Det er ganske vanlig med abstinenser når pasienten kutter ut melkeprodukter, og i større grad enn tilfellet er med gluten-peptider (gluteneksorfin og gliadorfin).