British Ally

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
British Ally
Grunnlagt1942
Nedlagt1950
SpråkRussisk

British Ally (Britansky Soyuznik) var en britisk, russiskspråklig ukeavis, utgitt i Moskva fra 1942 til 1950.[1] Avisen var talerør for den britiske regjeringen både under krigen, i de første par årene med politisk tøvær etter krigen og da jernteppet senket seg mellom østblokken og vestblokken.

Avisen var en enkel tolvsiders trykksak uten farger. Den ble utgitt fra den britiske ambassaden, stort sett redigert basert på materiale sendt fra myndighetene i England.

Da avisen ble lansert i 1942 framsto den i Sovjet som et sant talerør for et alliert land. Avisens faste symbol-illustrasjon viste en britisk og en russisk soldat marsjerende side ved side, hver med sitt flagg. Under krigen kunne British Ally fortelle russerne om engelskmennenes heroiske liv under bombingen av London og Storbritannia.

Etter krigen endret det politiske bildet seg dramatisk, da kontakten mellom de to allierte maktene i løpet av få år ble erstattet av kald krig. Som talerør for regjeringa i London tegnet British Ally nå et glansbilde av det britiske samfunn, og prøvde å kontrastere det til virkeligheten i Moskva.

I 1949 forlot avisredaktøren Archie Johnstone både avis og ambassade i protest, og erklærte i et brev til Pravda at han heretter ville bruke alle kreftene på å «kjempe for fredens sak».[2] I sitt Moskva-eksil fortalte han senere om sitt liv og om redaktørjobben i British Ally da han utga boken In the Name og Peace i 1951-52. Også avisens ansvarlige britiske oversetter Robert Daglish fikk nok, forlot British Ally og vendte kald-krigs-politikken ryggen.[3]

Avisens neste redaktør var mer på linje med den nye politikken London førte. Likevel gikk British Ally inn alt året etter. Mens man i London etter hvert stilte spørsmål ved den politiske nytten av avisen, sank avisens salgstall i Sovjet fra om lag 50 000 eksemplarer til 15 000.[4] I siste halvdel av 1950 endte derfor avisutgivelsen både som en politisk og økonomisk fiasko.

Redaktører[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Side 104, Archie Johnstone: In the Name of Peace, Foreign Languages Publishing House, Moskva 1952
  2. ^ Side 106, Archie Johnstone: In the Name of Peace, Foreign Languages Publishing House, Moskva 1952
  3. ^ Side 97, Archie Johnstone: In the Name of Peace, Foreign Languages Publishing House, Moskva 1952
  4. ^ «'British Ally' to close in Moscow», side 4, The Argus, 3. august 1950
  5. ^ Side 134, Archie Johnstone: In the Name of Peace, Foreign Languages Publishing House, Moskva 1952

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]