Brevet om det grunnleggende

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Brevet om det grunnleggende (latin Epistola Fundamenti) er en hellig tekst innen manikeismen, skrevet av religionsstifteren Mani (216-276) etter år 240.

Det er i alt ni skrifter som tilskrives Mani; ingen av dem er kjent for ettertiden i sin helhet, og det er usikkert om Epistola Fundamenti inngikk i den kanoniske samlingen av Brev, eller om det var et frittstående brev. Det er også mulig at Brevet... er et annet navn på teksten som også er kjent ved navnet Fortellingen (Pragmateia).[1] Teksten er formet som et brev og stilet til en mann ved navn Pattik, trolig en av Manis disipler.[1] Utgangspunktet for brevet er «at Pattik har bedt Mani forklare hvordan Adam og Evas fødsel gikk til, og svaret gir Mani anledning til å komme inn på sentrale deler av sin lære».[1]

Budskapet i dette brevet et best kjent gjennom at kirkefaderen Augustin viet et helt motskrift til å besvare Manis lære: Contra Epistulam Fundamenti, og teksten er best bevart gjennom de sitatene som finnes i Augustins motskrift, i tillegg til noen andre utdrag til Augustins Om det godes natur og i Evodius' Om troen.[1] Augustin var selv en tilhenger av manikeismen i unge år.

Utdrag fra teksten er oversatt til norsk i antologien Manikeiske skrifter, 2011.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Kilde for sitat og vurderinger er Einar Thomassens innledning til Manikeiske skrifter, 2011

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource (la) Epistola Fundamenti – originaltekster fra den latinskspråklige Wikikilden