Boromir (riksforstander)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Boromir er en figur fra J.R.R. Tolkiens fiktive verden Midgard. Han var den ellevte regjerende riksforstander av Gondor.

Boromir ble født i år 2410 i tredje tideverv, og var sønnen til Denethor I. Navnet hans var fra Boromir av Bëors hus som levde i første tideverv, og han er forfader til Boromir som deltok i Ringens brorskap.

Boromir var en dyktig kriger og hærfører, og det sies at til og med Heksekongen fryktet ham. Han ledet Gondors hær i en seier over styrkene fra Minas Morgul i år 2475, og klarte å gjenerobre Ithilien. Dette ble dog en pyrrhosseier av to årsaker: for det første forble Ithilien ubebodd ettersom det lå så nær Minas Morgul hvor fienden holdt til. For det andre var Gondors opprinnelige hovedstad Osgiliath i ruiner, og dets stein-bro var ødelagt. I tillegg mottok Boromir et Morgul-sår, og til tross for at han var sterk i både kropp og sjel ble livet hans forkortet som følge av giften i såret.

Han ble riksforstander etter at Denethor døde i år 2477. Dessverre ble Boromir svekket på grunn av giften fra Morgul-såret, og regjerte i bare 12 år før han døde 79 år gammel i år 2489. Han hadde derfor det korteste livet sammenlignet med de andre riksforstanderne. Etter hans død ble han etterfulgt av sin sønn Cirion.