Bergen-Hardanger Billag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bergen–Hardanger Billag AS
Veteranbuss fra BHB under Fjordsteam 2018 i Bergen.
Org.formAksjeselskap
BransjeKollektivtransport
Etablert22. juni 1933
Opphørt 1978
Etterfølger(e)Bergen–Hardanger–Voss Billag
Eier(e)NSB Biltrafikk
HovedkontorBergen
LandNorge

Bergen-Hardanger Billag AS (BHB), også kjent som «Hardangerbilane» og «Blåbilane», ble startet i 1933, etter at vegen mellom Tunes og Trengereid ble åpnet.

NSB som hovedaksjonær[rediger | rediger kilde]

NSB var hovedaksjonær i BHB og hadde 66 prosent av aksjene. NSB stilte også verkstedslokaler på Kronstad i Bergen til rådighet for selskapet. BHB sine busser hadde holdeplass ved Grand Hotel Terminus fram til Bergen busstasjon ble tatt i bruk.

Tidlig fase[rediger | rediger kilde]

Selskapet drev personbilruter på strekningen BergenArnaSamnangerKvamskogenNorheimsund, i alt 116 km med sideruter.[1] Et annet selskap, Bilgodsruta Bergen-Hardanger hadde hånd om godstrafikken på strekningen i samarbeid med Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap.

BHB hadde det første året fire busser i drift. I 1940 hadde det blitt 14 vogner, det samme i 1945, men bare ni vogner var i helt i driftsmessig stand. I 1952 hadde selskapet 21 vogner i drift, og nå hadde de første dieseldrevne vogner kommet i drift.

Sluttfase og avvikling[rediger | rediger kilde]

I 1977 var Bergen-Hardanger Billag AS med på å stifte Bergen-Hardanger-Voss Billag (BHV) sammen med selskapene Voss-Stalheim-Gudvangen Automobillag og Bergen-Dale-Voss Billag. Det nye ruteselskapet overtok konsesjonene og videreførte driften som ett selskap, mens de gamle selskapene fortsatte å eksistere som eiere av BHV. Det var 1. januar 1978 at BHV overtok driften fra de tidligere selskapene.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Sundal, A. G. (1954). Norges rutebileieres forbund, Avdeling Bergen og Hordaland gjennom 25 år. Bergen: NRF.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sundal (1954).