Badebakken (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Badebakken
Turvei B10 langs Badebakken, med Akerselva til venstre. Foto: Helge Høifødt
Basisdata
NavnBadebakken
LandNorge
StrøkBjølsen
BydelSagene
KommuneOslo
Kommunenr0301
Navngivning1948
NavnebakgrunnTidl. badeplass
TilstøtendeMaridalsveien

Kart
Badebakken
59°56′45″N 10°45′45″Ø

Badebakken er et nabolag på Bjølsen i bydel Sagene i Oslo. Det er også navnet på en vei i dette nabolaget (13, 2-34)

Nabolaget ligger innenfor traseen Kristoffer Aamots gate- Akerselva - gangstien nord for Akerselva sykehjem til Moldegata - Bergensgata - Maridalsveien. Navnet kommer av at i tidligere tider var det en oppdemt sjø her, Håkonsjøen, hvor folk brukte å bade.[1][2][3]

Bebyggelse[rediger | rediger kilde]

Det er flere store boligselskap på Bjølsen. Maridalsveien borettslag utgjør hovedparten av bebyggelsen. Dette består av klassiske funkisblokker tegna av arkitekt Einar Engelstad.[4]. Badebakken borettslag ligger i sørvest, mellom Bergensgata og Maridalsveien (som akkurat her er en gangsti). I dette kvartalet holdt Mor Go'hjerta butikk i gamle dager. I nord, der Håkonsjøen lå før i tida, finner man Badebakken sameie som er tegnet av Lund & Slaatto og Felix Arkitekter, og ble oppført i 1999–2000.[5] I sørøst ligger borettslaget Maridslaveien 221, som likeledes er tegnet av Felix Arkitekter. Det planlegges også et større boligprosjekt på den såkalte "Kro-tomta" ved Lisa Plass.

Det er to barnehager i nabolaget: Mor Go'hjertas barnehage mellom elva og Maridalsveien borettslag, og Badebakken barnebakke som ligger inne på Badebakken sameies område.

Veien Badebakken[rediger | rediger kilde]

Veien som heter Badebakken fikk sitt navn i 1948. Veien går som blindvei østover fra Maridalsveien mot Akerselva, mellom Maridalsveien borettslag (sør) og Badebakken sameie (nord), og ender i en snuplass. Derfra er det gangveiforbindelse videre østover til Lillo (Fernanda Nissens gate) på østsiden av Akerselva. Bydelsgrensa mellom Bydel Sagene og Bydel Nordre Aker går langs Badebakken. Det er også noen som regner veien Badebakken som grense mellom strøkene Bjølsen og Nydalen, slik at nabolaget Badebakken dermed deles mellom disse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Turguide Akerselva fra Bymiljøetaten
  2. ^ En familie i Nydalen gjennom forandringens hundreår Arkivert 4. desember 2016 hos Wayback Machine. fra Historielaget Grefsen – Kjelsås – Nydalen
  3. ^ Akerselven mellom Bakke mølle og Havnens teglverk fra DigitaltMuseum
  4. ^ www.maridalsveien.no
  5. ^ Badebakkens tidende

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]