Axel Thordsen-ekspedisjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Spitsbergen
Adolf Erik Nordenskiöld portrettert av Axel Jungstedt 1902.
Axel Thordsen

Axel Thordsen-ekspedisjonen var den første ekspedisjonen ledet av Adolf Erik Nordenskiöld. Ekspedisjonen hadde som mål å utforske Spitsbergen og foretok seg i 1864.[1] Båten forlot Tromsø tidlig om morgenen 7. juni 1864. På vei til Spitsbergen stoppet ekspedisjonen først på Bjørnøya. Bjørnøya befinner seg midt i mellom Tromsø og Spitsbergens sydligste punkt.[2] Etter et kort opphold på Bjørnøya tegnet Nordenskiöld et kart over øya som da var fortsatt veldig ukjent. Kartet hans ble brukt de neste 30 årene, før et nytt mer oppdatert kart ble laget. Oppholdet på Bjørnøya varte bare to dager før ekspedisjonen fortsatte mot Spitsbergen. De ville senere komme til Spitsbergen uten store problemer, og Nordenskiöld og to andre forskere satt i gang med å ta geologiske prøver og målinger av fjell. Resten av mannskapet skulle jakte på reinsdyr eller sel i mellomtiden. Da mannskapet var ute på reinsdyrjakt var de nær en drukningsulykke. En av mannskapet hadde med seg et reinsdyr opp i en av robåtene, og fikk dårlig fotfeste slik at han ramlet ut i vannet. Heldigvis ble mannen raskt tatt opp i båten igjen og overlevde[3].

Forskningen bestod hovedsakelig i videre kartlegging av Spitsbergen, samtidig som de skulle ta geologiske prøver med seg tilbake til Stockholm. De tok også en rekke godt bevarte fossiler med seg tilbake.

Da værforholdene senere viste seg å være gode bestemte Nordenskiöld seg for å ta ekspedisjonen med tilbake til Norge. På vei til Norge møtte de på et forlist skip. Der fant de også seks robåter med et mannskap som trengte hjelp. Nordenskiöld lot det forliste mannskapet på 27 mann komme ombord. Dette førte til at skipet ble alvorlig overlastet, men tross dette forekom det ingen problemer og resten av ekspedisjonen var en suksess.[4] De ankom Tromsø 13. september 1864[4] og Nordenskiöld dro videre til Stockholm for å vise fram funnene sine.

«Axel Thordsen»[rediger | rediger kilde]

Skipet "Axel Thordsen" ble bygd i 1810 og var 60 fot lang.[1] Skipet var laget av eik for å tåle de harde værforholdene i det nordatlantiske hav. Skipet hadde også med seg fire robåter som ble brukt ved landinntakelse og i områder der «Axel Thordsen» ikke kunne navigeres. Før skipet ble brukt som ekspedisjonsskip var det tidligere brukt av marinen. Da var det også utstyrt med 12 PDS-kanoner av modell 1683. Skipet var konstruert av Herman Brunchorst, og antagelig har navnet kommet fra dikter og diplomat Peter Harboe Frimann, som skrev en ballade med navnet «Axel Thordsen og skjønn Walborg». Skipet ble utrangert i 1863 og bygd om.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Kish, George (1973). «Nordenskiöld`s First Arctic Command». North-east passage. Amsterdam: Nico Israel / Amsterdam. s. 62. 
  2. ^ Kish, George (1973). «Nordensköld`s First Arctic Command». North-east passage. Amsterdam: Nico Israel / Amsterdam. s. 63. 
  3. ^ Dunér, Nils, Christoffer. Nordenskiöld, Adolf, Erik (1867). «40 (Svenska expeditioner till Spetsbergen och Jan Mayen åren 1863-64)». runeberg.org (svensk). Besøkt 13. mars 2018. 
  4. ^ a b Kish, George (1973). «Nordenskiöld`s First Arctic Command». North-east passage. Amsterdam: Nico Israel / Amsterdam. s. 68. 
  5. ^ «Axel Thorsen». Besøkt 6. mars 2018.