Avery Dulles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Coat of arms of Avery Robert Dulles.svg

Avery Robert Dulles SJ (født 24. august 1918 i Auburn, New York, USA, død 12. desember 2008 i New York, USA) er en av Den katolske Kirkes kardinaler. Han er en av de få kardinaler som ikke er bispeviet; han inngår i rekken av fremtredende teologer som er blitt kardinalskreert på sine eldre dager.

Avery Dulles er sønn av den protestantiske politiker John Foster Dulles (USAs utenriksminister 1953-1959), og hadde som onkel Allen Welsh Dulles, som var sjef for CIA (1953–1959).

Avery konverterte til katolisismen under sine studier ved Harvard. Etter militærtjenesten trådte han inn i jesuittordenen og fikk der en grundig filosofisk og teologisk utdannelse. Etter prestevielsen i 1956 ble han sendt til Roma for fordypningsstudier, og tok doktorgrad i teologi ved Det pavelige universitet Gregoriana.

Fra 1960 til 1974 var han professor ved Woodstock og fra 1974 til 1988 ved Catholic University i Washington, DC. I tiillegg var har gjesteforeleser ved en rekke andre universiteter, og forfattet over 600 bøker og artikler. Han var rådgiver for de amerikanske katolske biskopers kommisjon for dialogen med lutheranerne, og var president for USAs katolske teologiske selskap. Til tross vor høy alder har han fremdeles undervisningspost ved Fordham University i New York.

Pave Johannes Paul II utnevnte Avery Dulles til kardinal i 2001.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]