Aksjon skolebibliotek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Aksjon skolebibliotek er et samarbeid på tvers av ulike organisasjoner som ønsker å sette fokus på situasjonen rundt skolebibliotek i Norge.  

Historie[rediger | rediger kilde]

Aksjon skolebibliotek oppstod i 2016 i forbindelse med et samarbeidsarrangement på Arendalsuka hvor flere organisasjoner gikk sammen for å stille krav knyttet til skolebibliotek.[1] [2]

Målsetting[rediger | rediger kilde]

Aksjon skolebibliotek mener at lovverket rundt elevers rett til skolebibliotek er uklart og etterlyser klarere føringer på hva et skolebibliotek skal være. Det er i dag for store variasjoner i tilbudet som gis til norske elever. Skolebibliotekene fratas dermed den utjevnende funksjonen de bør ha for å bidra til å utvikle elevenes leseferdigheter.  

Aksjon skolebibliotek har som mål at hver elev i grunnskolen  og videregående opplæring har tilgang på et godt skolebibliotek med kvalifisert bemanning. Aksjonen jobber for å styrke lovverk om skolebibliotek og mot en nasjonal standard for skolebibliotek i Norge. For å nå målet er Aksjon skolebibliotek en tydelig stemme inn mot norske politikere i høringer og andre arenaer hvor det er naturlig å løfte skolebibliotekets stilling og potensial som en utjevnende arena i skolen.  

Organisering[rediger | rediger kilde]

Aksjon skolebibliotek har en fast arbeidsgruppe og henter ved behov støttespillere fra de ulike organisasjonene som har knyttet seg til aksjonen. Arbeidsgruppen jobber etter eget initiativ og kapasitet, men forankrer fokussakene hos medlemsorganisasjonene.

Medlemsorganisasjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NBU på Arendalsuka». NBU. 9. august 2016. Besøkt 10. februar 2023. 
  2. ^ «Aksjon skolebibliotek - Ann Berith Hulthin» (engelsk). Besøkt 10. februar 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]