Aisha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For kvinnenavnet, se Aisha (kvinnenavn)

Aisha Bint Abu Bakr (Arabisk عائشة `ā'isha, «hun som lever», skrives også som A'ishah, Ayesha, 'A'isha, eller 'Aisha, tyrkisk Ayşe) var en av konene til Profeten Muhammed (fvmh). Han giftet seg med henne etter at den første konen, Khadija, døde. Aisha giftet med profeten Muhammad (fvmh) da hun var 9 år. Ekteskapet ble fullbyrdet tre år senere da hun var ni eller ti år gammel. [1]

Profeten Muhammad (fvmh) giftet med Aishah primært pga tre årsaker:

  • Å forsterke vennlige forbindelser allerede eksisterende med Abu Bakr (hans nærmeste følgesvenn).
  • Å utdanne Aishah så hun kan tjene formål islam.
  • Å lære henne å bruke hennes evner på grunn av islam.


Aishah blir ofte regnet som et forbilde for muslimske kvinner, og i islamske skrifter er hun ofte referert ved tittelen «De troendes Mor» (arabisk: أمّ المؤمنين umm-al-mu'minīn). Hun regnes også som en av de viktigste kildene til kunnskap om Muhammad (fvmh) og islam. Aisha hjalp til i både ved slaget ved Badr, slaget ved Uhud og slaget ved Grøften. Hun var politisk aktiv og støttet de valgte khalifene, og sørget sårt da khalifen Uthman ble myrdet.

Livet til Aishah er et bevis på at en kvinne kan være langt mer lært enn menn, og at hun kan være lærer for forskere og eksperter. Hennes liv er også et bevis på at en kvinne kan ha innflytelse over menn og kvinner og gi dem inspirasjon og lederskap[omstridt ]. Aishah er en vedvarende inspirasjon og forbilde for dagens ungdom som er flittig søker etter et eksempel blant popstjerner, filmskuespillerinner og sport stjerner. Minnet om henne er live foralltid i hjertet til muslimske koner og kvinner[omstridt ].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tjønn, Halvor. 2011. "Muhammed slik samtiden så ham", side 404ff.