Airbus A330 MRTT

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Arbeid pågår: Denne siden er under arbeid. Som leser bør du være forberedt på at artikkelen kan være uferdig, og at innholdet kan endre seg fra dag til dag. Som bidragsyter bør du være forberedt på redigeringskollisjoner; det kan være lurt å kopiere din tekst til en annen tekstbehandler før du lagrer. Diskuter gjerne artikkelens struktur og innhold på diskusjonssiden. Det har ikke blitt gjort noen endringer på mer enn to uker.
Airbus A330 MRTT/KC-30/Voyager
Airbus A330 MRTT/KC-30/Voyager
En KC-30A fra RAAF
Informasjon
Produsent Airbus
Første flyvning 15. juni 2007
Introdusert 2011
Status I tjeneste
Brukes av Royal Australian Air Force
Royal Air Force
De forente arabiske emiraters luftforsvar
Saudi-Arabias luftforsvar
Produsert 2007–
Utviklet fra Airbus A330-200
Spesifikasjoner
Lengde 58,8 m
Høyde 17,4 m
Vingespenn 60,3 m
Vingeareal 362
Motorer 2 x

Airbus A330 MRTT (Multi Role Tanker Transport) er et tankfly som også kan konfigureres til transport av passasjerer, pasienter og last. Det er basert på passasjerflyet Airbus A330-200. Flyet er i bruk i flyvåpnene til Australia, Storbritannia, De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia. En variant av flytypen, produsert av EADS i samarbeid med Northrop, var også vurdert av United States Air Force, men tapte et anbud mot Boeing KC-46.

Utstyr[rediger | rediger kilde]

Kunden bestemmer hva slags lufttankingsutstyr flyet skal utrustes med. Under vingene monteres kapsler for tanking til fly med sondesystem, og under halepartiet kan det monteres en stiv bom.

  • Cobham 905E er en kapsel som monteres under vingen på flyet, og er utstyrt med en sonde i enden.
  • Cobham 805E-kapselen monteres under skroget på flyet og benyttes for lufttanking med sonde.
  • Airbus Military Aerial Refueling Boom System (ARBS) er en stiv bom som monteres bak på flyet, under halepartiet.

Brukere[rediger | rediger kilde]

Royal Air Force ved det private konsortiet AirTanker har bestilt 14 fly. Per november 2014 var ti av disse levert, med siste leveranse planlagt i 2016. I RAF går flyet under betegnelsen Voyager. Britene har to versjoner; KC2 har en sonde under hver ving, mens KC3 i tillegg har en tredje sonde midt under skroget. I tillegg til lufttanking, skal AirTanker lease ut et fly til charterselskapet Thomas Cook Airlines. Voyager er utstyrt med to Rolls-Royce Trent-motorer.

Royal Australian Air Force mottok i desember 2012 det siste av sine fem bestilte KC-30A. Disse er utstyrt med to sonder samt en bom. KC-30A drives av to General Electric CF-6-80E1A3-motorer.

De forente arabiske emirater bestilte tre A330 MRTT i 2008, og disse ble levert i løpet av 2013. Disse flyene er utstyrt med Rolls-Royce Trent-motorer.[1]

Saudi-Arabias luftforsvar tok i bruk det første av seks fly i 2013. Disse flyene er utstyrt med General Electric-motorer.[2]

I tillegg ble det i mars 2014 klart at Singapores luftforsvar bestiller seks fly, Quatars luftforsvar ønsker å bestille to fly, og Indias luftforsvar seks fly. Det franske luftforsvaret har også gjort det klart at det ønsker å bestille 12 fly til å erstatte sin flåte med KC-135-fly.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Airbus A330 MRTT – bilder, video eller lyd
luftfartstubbDenne luftfartrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.