Airbus Group

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra EADS)
Gå til: navigasjon, søk
Airbus Group
Airbus Group
Organisasjonsform Aksjeselskap
Datterselskap(er) Airbus, Airbus Defence and Space, Airbus Helicopters
Hovedkontor Toulouse
Antall ansatte 143 358 (2013)
Nettside airbus-group.com
Eurofighter Typhoon, europeisk kampfly.
Eurocopter Tiger militært kamphelikopter.

Airbus Group er en europeisk produsent av passasjer- og militærfly, helikoptere, innretninger innen romfart og diverse forsvarsutstyr, blant annet raketter samt radarutstyr.

Selskapet har virksomhet med produksjon i Spania, Frankrike, Tyskland, Spania, Storbritannia og Finland. EADS har 80 % eierandel i flyprodusenten Airbus. EADS har en eierandel i produsenten av jagerflyet Eurofighter, og produserer også småflyene Socata og Eurocopter, en av verdens mest utbredte sivile helikoptertyper. Denne fabrikken er hovedaktøren for utvikling av det norske og nordiske militærhelikopteret NH-90.

Videre produserer EADS Ariane-raketten (EADS Astrium), Galileo-satellittsystemet, militære fly (Airbus Military), kommunikasjonsutstyr, nødnettsutstyr for politi- og beredkapsstyrker, grenseovervåkingsutstyr, osv. EADS utvikler og produserer nettverk og terminaler for personlig radiokommunikasjon (PRM), basert på den franske Tetrapol-standarden, og den finske Tetra-standarden.

Av rene militære produkter kan nevnes Eurofighter kampfly, Exocet rakettsystemer, og ulike våpensystemer for særlig det franske forsvaret. EADS eier 50% av aksjene i det finske selskapet Patria, som produserer blant annet Sisu personellkjøretøy for FN-styrker. Gjennom Patria eier EADS således også en eierpost i norske Nammo (tidligere Raufoss Ammunisjonsfabrikk).

I 2007 hadde selskapet en omsetning på €39,1 milliarder (tilsvarende 312,8 milliarder norske kroner).

Selskapsstruktur[rediger | rediger kilde]

EADS har følgende avdelinger og datterselskap:

Selskapet er dannet ved fusjon den 10. juli 2000 av franske Aerospatiale-Matra, tyske Dornier/DaimlerChrysler Aerospace AG (DASA) og spanske Construcciones Aeronáuticas SA (CASA). EADS blir eid av 22,5 prosent av tyske Daimler Benz, 22,5 prosent av det franske statsselskapet Sogeade og 5,5 prosent av et spansk, statlig holdingselskap. 49,5 prosent av aksjene har spredt eierskap.

EADS har 122 000 ansatte (2010) ved 70 anlegg verden over. Selskapet er juridisk lokalisert til Amsterdam, men hovedkvarteret ligger i Ottobrunn, syd for München i Tyskland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]