Afgrunden (stumfilm)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Afgrunden
orig. Afgrunden
Språk Stumfilm
Sjanger Drama
Regissør Urban Gad
Produsent Nordisk Film Kompagni
Manus Urban Gad
Medvirkende Asta Nielsen
Robert Dinesen
Poul Reumert
Sjeffotograf Alfred Lind
Filmselskap Nordisk Film Kompagni
Utgitt Danmark 12. september 1910
nypremiere: 2. april 1973; 15. august 2003 (Odense International Film Festival); 9. februar 2007 (Berlin International Film Festival)
Lengde 38 min

Afgrunden (utgitt 12. september 1910), er en dansk erotiske melodrama stumfilm. Filmen ble regissert av Urban Gad og produsert av Nordisk Film Kompagni. Den hadde Asta Nielsen i hovedrollen i hennes filmdebut.

Filmen satte Danmark på det internasjonale filmlandkartet, spesielt med et ry for å lage dristige erotiske melodrama. Spesielt scenen hvor Asta Nielsen og Poul Reumert lager en erotisk parisisk «Apache»-dans, ble ansett for å være ekstremt vulgær på den tiden. Foruten Asta Nielsens filmdebut, var Afgrunden også Robert Dinesens filmdebut, ogUrban Gads som filmregissørdebut. Filmen var kunstnerisk sett et banebrytende verk, og ble en veldig stor publikumssuksess. Den ble vist fra den 12. september til den 30. september, med 13 visninger om dagen, i alt mere enn 600 forestillinger.

Afgrunden hadde Gøglerblod som arbeidstittel, og ble dessuten markedsført som Der Abgrund, Abgründe (tysk), The Abyss (engelsk) og Avgrunden (svensk).

Handling[rediger | rediger kilde]

Afgrunden var både Asta Nielsens personlige og dansk stumfilms europeiske gjennombrudd. Filmen var et erotisk kjærlighetsdrama om spillelærerinnen Magda Vang (Asta Nielsen) som er forlovet med prestesønnen Knud Svane (Robert Dinesen), men blir betatt av sirkusartisten Rudolph Stern (Poul Reumert) som hun rømmer med. Men han utnytter henne og har andre kvinner også, og da han prøver at selge henne tilbake til Knud, dreper hun ham på tross av at hun elsker ham. I siste scene blir hun ført vekk av politiet.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Asta Nielsen Magda Vang
Robert Dinesen Knud Svane, prestesønn og ingeniør
Poul Reumert Rudolph Stern, sirkusartist
Hans Neergaard Peder Svane, prest
Hulda Didrichsen prestekone
Emilie Sannom Lilly d'Estrelle, varietésangerinne
Oscar Stribolt oppvarter i bevertningshage
Arne Weel gjest i bevertningshage
Johannes Fønss gjest i bevertningshage
Torben Meyer

Restaurasjon[rediger | rediger kilde]

Afgrunden er blitt restaurert i en ny digitalisert utgave og gjenutgitt av Det Danske Filminstitut. Den nyutgitte versjonen er basert på den originale, ikke sensurert, utgave, og kommer i en samling med alle fire av Asta Nielsens danske stumfilm: Afgrunden (1910), Balletdanserinden (1911), Den sorte drøm (1911), Mod Lyset (1919).[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]