Adelphi (London)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Adelphi, London»)
Adelphi
Department for Work and Pensions (DWP), Adelphi, John Adam Street 1-10, London.
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktWestminster
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i London
Kart
Adelphi
51°30′33″N 0°07′21″V

Adelphi (gresk: adelphoi, «brødre») er et distrikt i City of Westminster i sentrale London.[1] Det lille distriktet omfatter gatene Adelphi Terrace, Robert Street og John Adam Street[1] Navnet refererer til kvartalene på nedsida av Strand mellom Adam Street og Charing Cross stasjon, men er i ferd med å gå ut av bruk. Strøket har navn etter det for lengst forsvunne Adelphi Buildings, som lå her.

Adelphi har ingen formelt definert grenser, men det er en allmenn enighet om at disse er: Strand i nord, Lancaster Place i øst, Victoria Embankment i sør, og Charing Cross stasjon. Det lille antallet gater øst for Northumberland Avenue er inkludert av bekvemmelighet.

Adelphi Buildings[rediger | rediger kilde]

Adelphi Buildings, London, 1768-1774.

Adelphi Buildings var et stort boligkompleks som ble anlagt mellom Strand og Themsen i åra 1768-1774. Bygningen bestod av 24 sammenbygde enheter i nyklassisistisk stil med fasade mot Themsen. Bak prosjektet stod arkitektbrødrene Robert, James og John Adam, med Robert som hovedansvarlig for den arkitektoniske utforminga. Bygningene ble revet i 1936.[2]

På 1800-tallet var Adelphi et meget populært boligkvarter for en del ledende kulturpersonligheter. Adelphi Theatre på oversiden av Strand har navn etter Adelphi Buildings.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Mills, A. (2001): Oxford Dictionary of London Place Names, Oxford
  2. ^ «History», Adelphi Buildings