Øyvind Frøyland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øyvind Frøyland
Født26. des. 1958[1]Rediger på Wikidata (65 år)
BeskjeftigelseSkuespiller, regissør, rektor, førstelektor Rediger på Wikidata
Utdannet vedNew York University
NasjonalitetNorge
Nettstedhttps://www.methodacting.no/
IMDbIMDb

Øyvind Frøyland (født 1958) er norsk skuespiller og regissør. Han er rektor og førstelektor ved NSKI Høyskole.[2]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Øyvind har sin skuespill- og regiutdanning fra New York University. I tillegg studerte han method acting i to år på Ed Koven’s Acting Studio i New York. Han startet i 1984 Northern Lights Theatre, en Off-Broadway teatergruppe i New York, og var kunstnerisk leder for gruppen frem til 1992. Øyvind instruerte flere av Northern Lights oppsetninger, blant annet Det er min vår i høst, Av måneskinn gror ingenting, Fem kvinner i et kapell, Dr. Glas og Den 25. timen. Han var første regissør i Rattlestick Theatre med stykket Among FLowers. Rattlestick er i dag en av New Yorks ledende Off-Broadway teatergrupper. Fra 1999 til 2009 var Øyvind regissør i TV-serien Hotel Cæsar hvor han regisserte rundt 150 episoder.

Fra 2004 og frem til 2009 underviste Øyvind skuespillere og regissører i method acting ved Nordisk Institutt for Scene og Studio – nå Høyskolen Kristiania. Høsten 2009 startet Øyvind sammen med Yngve Marcussen fagskolen Norsk Skuespillerinstitutt.

Øyvind Frøyland startet i 2005 opp ukentlig kveldsundervisning i Method acting. Da skolen fikk sin første BA-utdanning i 2014 skiftet den navn til NSKI Høyskole. NSKI er den eneste høyskolen i Nord-Europa som har hovedvekt på «Method Acting» - den amerikanske versjonen av Konstantin Stanislavskijs erfaringsbaserte skuespillermetodikk. I 2015 startet Øyvind utviklingen av en ny skuespillerteknikk han kaller ”EYEACTING” - basert på hjerneforskning og nevrologi.[3] Metoden ble første gang benyttet i en oppsetning på Chat Noir høsten 2019.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Enhetsregisteret, «Øyvind Frøyland – 5 roller i norsk næringsliv», besøkt 17. februar 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Om ansatte | NSKI Høyskole». NSKI. Besøkt 17. februar 2023. 
  3. ^ «EyeActing teknikken videreutvikles - Method Acting Norge». methodacting.no. Besøkt 14. mars 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]