Ålgård KFUK-KFUM-speidere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ålgård KFUK-KFUM er en speidergruppeÅlgård i Gjesdal kommune i Rogaland. Det er en av de største gruppene i Rogaland krets av Norges KFUK-KFUM-speidere. Enhetene har møtene sine i Ålgård kirke, og har tilbud til alle gutter og jenter fra 6 år og oppover.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Det har vært speiderarbeid på Ålgård siden 1932. Det var da i begynnelsen bare et arbeid for jenter. Ledere fra en speidergruppe på Sandnes var med på å starte speiderarbeidet på Ålgård. Fra 1948 av ble det også opprettet en guttespeidergruppe. Jentene var organiserte i KFUK-speiderarbeidet, mens guttene var en del av Norges Speiderguttforbund. Fra 1964 gikk guttene inn i KFUM-speideren.

Jentespeiderne hadde hatt en hytte på Refsnes ved Øygardsvatnet, men på midten av 1950-tallet ble det tatt initiativ til å bygge en ny, felles speiderhytte. Gårdbrukeren Arne Gjesdal på Bjelland lot speiderne sette opp hytta gratis på garden hans. Hytta er fremdeles (på 2000-tallet) i speidergruppas eie; den ligger ved Sjurstjødna i området mellom Rv45, Ravndal, Lima og Gjesdal.

I starten var det innsatsen til Odd og Gerd Helland som drev mye av speiderarbeidet på Ålgård. Siden lederne i gutte- og jentespeideren på Ålgård var gifte var det naturlig at det var et tett samarbeid mellom gruppene. Dette har fortsatt opp gjennom årene, og da KFUK-speiderne og KFUM-speiderne slo seg sammen i 2003 var det derfor bare en formalitet for gruppene på Ålgård å slå seg sammen til Ålgård KFUK-KFUM-speidere. Dette skjedde 19. februar 2004. I dag[når?] er speiderarbeidet på Ålgård stort og aktivt. Det er over 200 medlemmer[når?], med en stor ledergruppe.

Gruppestrukturen[rediger | rediger kilde]

Speiderne på Ålgård er delt inn i ulike enheter etter alder:

  • Oppdagerne er de aller yngste speiderne. Gutter og jenter i 2. og 3. klasse er her sammen i en felles enhet. Disse ledes av voksne ledere. Oppdagerne bruker gult skjerf med hvit kant til drakten.
  • I stifinnerne deler guttene og jentene seg inn i egne enheter. Stifinnerne er barn som går i 4. klasse og 5. klasse. I disse gruppene introduseres ulike ferdighetsmerker. Stifinnerne bruker røde skjerf med hvit kant til speiderdrakten.
  • I vandrerne er det også adskilte gutte- og jentetropper. Troppene er delt inn i patruljer med 4–10 speidere som styres av patruljeførerne (PF). Vandrerne er barn fra 6. til 10. klassetrinn. Vandrerne bruker blått skjerf med hvit kant til drakten.
  • Roverne er gutter og jenter over 16 år. Roverlaget har en lagleder, men er i prinsippet en gruppe med likestilte. Roverne bruker burgunder skjerf med hvit kant til drakten sin.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]