«Volo»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Volo»
Generell info
Skipstypebark
Bygget1880-årene ved Arendal
FlaggstatNorge
Forlist6. mars 1886
Tekniske data[a]

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

Volo var en norsk bark på 500 tonn som ble bygget for Knud Knudsen i Arendal i 1880-årene. Den forliste på stranden i nærheten Bushman's River Mouth om morgenen den 6. mars 1886. Hjembyen til Volo var Arendal, og byen hadde også den største seilskipsflåten på denne tiden.

Volo hadde vært i sjøen i fire måneder etter at den seilte fra Göteborg med en last furutømmer. Mannskapet hadde ikke sett land siden de forlot Den engelske kanal på reisen mot Lourenço Marques. Kapteinen på fartøyet, kaptein Olsen, hadde laget en "bestikknavigasjon" som sa at de var 200 engelske mil sør for land den 5. mars 1886. Den skjebnesvangre dagen var det elendig vær, med en sterk østlig vind, tåke og grov sjø, rett mot kysten. En advarsel ble ropt av utkikken mens Volo var på en babord halser: "Steiner på babord baug. Hardt mot styrbord", men det var ingen respons fra mannskapet. Skipet traff steinene og skroget fikk hull, men kom over revet og strandet øst for Kwaaihoek mellom Diaz Cross og Bushman's River Mouth.

Charles Butt, en lokal bonde og sjømann var den første som så Volo fra huset sitt på stedet hvor det gamle Kenton-on Sea Hotel lå. Han kunne se toppene av de tre mastene over tåken. Han tilkalte sitt fargede mannskap og satte ut med sin fiskebåt fra munningen av Bushman's River, men det ble raskt stanset av grov sjø. Han krysset stranden i vestlig retning ca en kilometer mot Kwaaihoek. Han fant Volo strandet med sjøen brytende over skipet og mannskapet på riggen.

Han gjorde flere forsøk på å sikre en linje fra fartøyet til land. På tredje forsøk, etter to timer i det kalde vannet, klarte han å overtale mannskapet til å kaste en linje fra baugspryd som han kjempet til land. Dette var ingen dårlig prestasjon for en mann som allerede var i 60-årene. Tauet var på plass og en liten folkemengde på stranden hele 12 mannskaper kom trygt på land. Historien forteller at på samme tid i Butts kamp i surf annet redningsforsøk ble gjort av «Kaaljan» Scheepers, en Alexandria bonde. «Die Tweede Wolraad Woltemade» red i sjøen på sin hest «Stormen» i forsøk på å få en linje i land. Det er fortsatt litt uenighet om hvem som brakte linjen i land, men Butt skal ha uttalt i Grahamstown Journal at «han ikke visste så mye om de strømningene som jeg gjorde og klokt ga opp forsøket.» Rumper tok ansvaret og slo mannskapet på stranden og så ga midlertidig husly for dem på deres gård huset. Charles Butt, etter forslag fra lagmannen i Bathurst, ble tildelt en sølvmedalje ved Royal Society i London for tapperhet hans. En kopi av tilhørende sertifikatet er på Stanley restaurant, den Butts Kolbeinstveit, Eve's Retreat. I tillegg Charles Butt ble belønnet med halve lasten av Volo som han satt til god bruk i bygge et nytt våningshus på den gamle Kenton Hotel nettsted. Bildene av vraket på ulike stadier av forråtnelse overleve fordi noen hadde en ladd kamera på åstedet. Deler av vraket er fremdeles å se i området. Ankeret er stasjonert utenfor Bushman's River rådhus, er deler av vraket og ankeret tannhjul eksponert langs stranden mot Kwaaihoek og et stort stykke til vraket er neddykket i munnen av Bushman's River. Lokale bønder brukte også deler av vraket for å forbedre deres havet side hytter. Deler av lasten ble kjøpt av en Mr.Stocks av Grahamstown og wagoned der hvor den ble brukt til å bygge på taket av Hobson House at Kingswood College. En gjenstand, er skipets signal pistol også å bli sett på Stanley's Restaurant.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]