Vårnatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Vårnatt (roman)»)
Se også: Vårnatt (film)
Vårnatt
Fortellinga handler om ei vårnatt i et gult hus, som det gule huset på Midtbø der forfatteren bodde
Forfatter(e)Tarjei Vesaas
Utgitt1954
Norsk utgave1954
ForlagGyldendal
Sider271

Vårnatt (1954) er en roman av Tarjei Vesaas om ei natt der to søsken (Hallstein og Sissel) i et gult hus får besøk av en familie på tur. Det gjestende reisefølget representerer en komprimert opplevelse av flere sider ved livet: fødsel, død, hat og kjærlighet.

Etter utgivelsen sa Arne Hannevik at innledningen, der søskene ennå ikke hadde fått besøk, var «fylt av en så fin naturopplevelse og båret av en så inntrengende innlevelse i ungdomssinn at ingen kan gjera Vesaas det etter». Derimot syntes han avslutningen, der besøket har dratt, var dunkel og et svakhetspunkt i romanen, fordi leseren «vet at noe har foregått med [søskenparet], men ikke hva som har foregått».[1]

Erik Solbakken (1943) var regissør for filmatiseringen Vårnatt (1976) med Anders Mordal i rollen som Hallstein.

Den 5. februar 1992 var det premiere på Det norske teatrets oppsetning av boka, dramatisert av Kjetil Skøien. Som Hallstein var Sverre Solberg, som Sissel var Hildegun Riise. Det ble samtidig avholdt Vesaasmatiné med kona Halldis Moren Vesaas som gjest. Da hun ble spurt om hva Vårnatt betydde for henne svarte hun at «det er Hallsteins vårnatt, hans merkverdige og poetiske fabuleringer og dikterintuisjon, hans kontakt med naturen, langt på vei en mystiker. Han og Tarjei hadde mye til felles».[2] Om tilblivelsen av boken sa hun at hun ikke visste om arbeidet før etterpå, og at «sin viten om unge sinn fikk han naturligvis også fra våre barn. Guri og Olav var 15 og 18 år på den tid ... han var så engasjert i deres liv og så engstelig for hver fest de var med på!».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Arne Hannevik (28.9.1954). «Livsmysteriet». VG. 
  2. ^ Ruth Krefting Enger (3.2.1992). «Unge Tarjeis vårnatt». Aftenposten.