Utdanning i Zimbabwe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Utdanningssystemet i Zimbabwe kontrolleres av det zimbabwiske utdanningsdepartmentet. Takket være et relativt godt utbygd system er andelen lese- og skrivekyndige i landet på 90,7 %, som er blant de høyeste andelene i Afrika. Siden 1995 har dog andelen gått forsiktig ned, en trend Zimbabwe deler med flere andre afrikanske land.

Flertallet av de mer velstående i landet sender barna sine til uavhengige skoler, i motsetning til de fattigere delene av den svarte befolkningen som vanligvis sender barna sine til offentlige skoler. Utdanningen i Zimbabwe ble gjort gratis i 1980, men det er høye utgifter knyttet til skolegangen. Det zimbawiske utdanningsdepartementet har ansvaret for å vedlikeholde og drive de offentlige skolene, men de uavhengige skolene reguleres av regjeringen.

Nivåer[rediger | rediger kilde]

Det zimbabwiske utdanningssytemet består av syv år med grunnskole og seks år med videregående skole. Etter dette kan man velge å studere videre ved universitet i Zimbabwe eller i utlandet. Skoleåret går fra januar til desember og er delt opp i tre semestre, hvert separert med én måneds ferie. Totalt består et skoleår av 40 skoleuker. Eksamen avholdes i tredje semester i november, men fag på O- og A-nivå tilbys også i juni.