Bruker:Bjerrebæk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jeg skriver mest om forskning, forskningspolitikk, høyere utdannelse og beslektede emner. Det hender imidlertid at jeg skriver om andre ting jeg kommer over. De siste årene har jeg også deltatt mer regelmessig i slettediskusjoner, fordi det dessverre ofte er mangel på engasjement i disse diskusjonene.

Diverse tanker[rediger | rediger kilde]

Om akademikerbiografier

Et særlig hjertebarn for meg er akademikerbiografier; jeg er egentlig ganske inklusjonistisk i den store sammenhengen, men på norsk Wikipedia har inklusjonismen på akkurat dette området i praksis gått litt lengre enn det som oppfattes som et rimelig nivå i sektoren. Engelsk Wikipedia har derimot gått i helt motsatt retning, med veldig høye krav. Jeg mener at et passende minstekrav er et typisk «førsteamanuensisnivå»; et slikt krav rimer også godt med kravene som stilles til andre grupper her på prosjektet.

Byråkrater

Et tema som noen ganger kommer opp er hvilke byråkrater som bør regnes som relevante. Når det gjelder ansatte i departementer i Norge vil jeg mene at ekspedisjonssjefer og over, samt spesialrådgivere, i regelen bør ses på som relevante. Jeg er også tilbøyelig til å mene at andre med direktørtittel (avdelingsdirektør, underdirektør, fagdirektør) i et departement ofte vil være relevante, men det bør vurderes konkret fra gang til gang. Det kommer an på personens øvrige meritter og også på ansvarsområdet; en direktør med ansvar for mer «interne» saker som HR og regnskap i et departement er neppe relevant, mens en direktør som jobber direkte med politikkutforming ut mot samfunnet, altså «faglige» spørsmål, ofte vil være relevant (eksempel: en avdelingsdirektør i lovavdelingen i Justisdepartementet).

«Rovtidsskrifter»

Et annet tema jeg interesserer meg for er den akademiske forlagsbransjen, utviklingen av «open access»-modellen og «rovtidsskrifter» (som Jeffrey Beall har kalt dem).