Ubåtklassen Delta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Delta-klasse ubåt er en betegnelse på fire fartøysklasser av ubåter fra den russiske og tidligere sovjetiske marinen.

Disse strategiske ubåtklassene ble bygget av Sovjetunionen under den kalde krigen. Delta-klassene er som regel bestykket med ubåtmissil (SLBM), som fortsatt er russiske andreslagvåpen.

Prosjekt 667B Murena (Delta I)[rediger | rediger kilde]

Ubåt av Murena-klassen.

Utviklingen av Projekt 667B "Murena" begynte i 1965, da Sovjetunionen ville ha en ubåt som kunne avfyre missil uten å passere SOSUS-feltet i Atlanterhavet.

Prosjekt 667BD Murena-M (Delta II)[rediger | rediger kilde]

Murena-M.

Murena-M-klassen var en videreutvikling av Murena-klassen. Murena-M bygde på samme skrogdesign som Murena, med en viss forskjell. Mellom annet hadde man øket lengden på ubåten med 16 meter for å få plass til fire missilrør til.

Prosjekt 667BDR Kalmar (Delta III)[rediger | rediger kilde]

En ubåt av Kalmar-klassen.

Kalmar-klassen var et stort steg frem for den sovjetiske stridsmakten. Dette var den første ubåten som kunne avfyre alle missilene på en gang. Disse missilene var også de første til å bære mer enn ett stridshode (MIRV).

Prosjekt 667BDRM Delfin (Deltaer IV)[rediger | rediger kilde]

Ubåt av Delfin-klassen.

Delta IV-klasse ubåt er den fjerde og siste av Delta-klassen. Utviklingen startet sent på 1970-tallet, og i årene 1985–1992 var syv stykker levert til sovjetmarinen. Denne hadde en ny type propell med fem blad og kunne fare stillere fram under vannflaten enn tidligere.

Kilder[rediger | rediger kilde]