Diskusjon:Politisk handlingskomité

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Navn på artikkelen[rediger kilde]

Det har oppstått spørsmål rundt bruken av begrepet, og om det eksisterer. Det mener jeg at det gjør, ettersom det er brukt i tilstrekkelig nok grad i media til at det kan understøttes å faktisk være en etablert oversettelse. Jeg henviser til nett:

I tillegg på papir:

  • DAGBLADET MAGASINET 18.08.2012 Side 31
  • DAGBLADET 11.01.2012 Side 18
  • AFTENPOSTEN 25.02.2002
  • NTBTEKST 25.02.2002
  • DAGBLADET 19.11.2010 Side 10
  • AFTENPOSTEN MORGEN 20.03.2001 Side 7

Politicus (diskusjon) 7. apr. 2014 kl. 20:23 (CEST)[svar]

  • Nå har jeg undersøkt nærmere i Retriever/Atekst både nettmedier og papirmedier hvor jeg kan søke i norske medier både på enkeltord og tekst i artiklene deres. Dette gir en klar indikasjon på hva avisene faktisk skriver og om de vanligvis oversetter i det hele tatt. Det hadde jeg gjort uansett fordi jeg fant det noe merkelig at det var i så liten grad oversatt som søket på handlingskomité indikerte. Jeg finner følgende:
  • I aviser og nettmedier tilsammen 15 treff på politisk handlingskomite (5), politiske handlingskomiteen (4), politiske handlingskomiteer (6), politiske handlingskomiteene (0) (Jeg har ikke undersøkt alle treffene og noen av dem kan dreie seg om helt andre ting enn artikkelobjektet).
  • I aviser og nettmedier tilsammen 23 treff på handlingskomite (10), handlingskomiteen (7), handlingskomiteer (6) og ingen handlingskomiteene. (Jeg har ikke undersøkt alle treffene og noen av dem kan dreie seg om helt andre ting enn artikkelobjektet).
  • I aviser og nettmedier tilsammen 406 treff på "Political action committee" (53), "Super PAC" (286), SuperPAC (67). Her er det grunn til å tro at en overveldende majoritet dreier seg om artikkelobjektet, men jeg har ikke undersøkt alle treffene i detalj.
  • I aviser og nettmedier tilsammen 60 treff på "politisk aksjonskomite" (20), "politiske aksjonskomiteer" (40). Her er det grunn til å tro at en overveldende majoritet dreier seg om artikkelobjektet, men jeg har ikke undersøkt alle treffene i detalj.
  • Som kommentar til treffene gjør jeg oppmerksom på at her er det en del dubletter slik at når det er 15 treff på politisk handlingskomité mv. så er det en del artikler som telles to ganger, både på papir og på nettversjon. På samme måte så vil en del av treffene på engelsk betegnelse også inneholde en norsk oversettelse.
  • Videre finner jeg i www.bokhylla.no belegg for at dette allerede i 1948 ble oversatt til norsk med politiske aksjonskomite [side 188 )]. Videre søk i Bokhylla viser at norske bøker ikke ser ut til å bruke handlingskomite/en/er/ene og at regelen er at den amerikanske betegnelsen brukes, men det var ikke mange bøker som interesserte seg for temaet og en del av dem var på engelsk.
  • Regjeringen har også oversatt PACene slik: «politiske aksjonskomiteer (PACs/Political Action Committees)» i Ot.prp. nr. 84 (2004-2005) se del 9.1.3 Fordelingskriterier 5. avsnitt
  • Dette Google søket gi null treff på søkestrengen "Politisk handlingskomite" uten apostrof og med apostrof: "Politisk handlingskomité" hos Google gir 7 treff hvorav 3 kommer fra helt nye artikler på Wikipedia, så nei dette er ikke det norske navnet på PACene. Først etablerer mange pålitelige kilder en oversettelse, etterpå kan vi bruke den.
  • Videre viser Google at de få slengerne i norske aviser som har brukt handlingskomite ikke har klart å etablere ordet på internettet. "Avstemning" i hos norske aviser viser at de som regel ikke oversetter, men når de oversetter bruker de «politisk aksjonskomité». «Politisk aksjonskomité» er brukt som oversettelse så tidlig som i 1948 og er det Regjeringen bruker.
  • Konklusjonen min er rimelig klar, dette heter ikke handlingskomité. Skal denne artikkelen ha et norsk navn så må det vanligste brukes og det vanligste er klart aksjonskomité, men det absolutt aller vanligste er å ikke oversette den amerikanske betegnelsen. Dette er et amerikansk fenomen og det bør være klart av artikkeltittelen, følgelig bør følgende oppslag eksistere Politisk aksjonskomité (USA) (hvis det skal være en norsk tittel i det hele tatt) og i tillegg en omdirigering fra Political action committee (USA) (hvis det ikke skal være en norsk tittel bør dette være hovedoppslag, med omdirigeringer fra de ikke etablerte norske variantene). --  Dyveldi    8. apr. 2014 kl. 12:09 (CEST)[svar]
HMMMM! Sett fra mitt liv, var aksjonskomite i ferd med å bli dagligord i en del organisasjoner rundt midten/slutten på sekstitallet. Jeg oppfattet det som beskrivelse for det utvlget som vurderte, planla og igangsatte aksjoner (vanligvis demonstrasjoner mot noe). Som hverdagsbegrep synes det forholdsvis veletablert fortsatt.
Ser vi på hva artikkelen beskriver, så er den form for aksjoner som befinner seg helt på kanten av norske forhold: Man aksjonerer på amerikansk vis for å samle penger (et britisk uttrykk: Raffle.)
For den som oversetter betyr det nok at en norsk oversettelse helst ikke bør inneholde ordet aksjon.
Slik sett er vel handlingskomite en avløser? Det er påvist at det har vært brukt en del ganger i relativt velrennomerte fora. Slett ikke utenkelig at det vil dukke opp igjen i ny og ne. Dersom jeg selv skulle plassere noe i en artikkel om amerikanske forhold, ville jjeg trolig ha lagt inn en forklarende parentes som gikk ut på at det var en pengeinnsamlingsaksjonskomite nettopp for å skille slike ut fra hva vi ellers assosierer med aksjon. Men så lange ord er lite populære i pressen.
Jeg tror det må være greit å ha «Politisk handlingskomite» som en av flere omdirigeringer og kanskje med fet trykk eller som parentes i første linje i ingressen. Som hovednavn på saken er jeg mere usikker. Selve navnet er for meg så åpent for flere fortolkninger, at jeg nok vil foretrekke at det dukket opp flere ganger i presse og faglitteratur før jeg kan ubetinget støtte det. --Bjørn som tegner (diskusjon) 8. apr. 2014 kl. 13:22 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Politisk handlingskomité. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 15. jul. 2017 kl. 05:58 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Politisk handlingskomité. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 18. jul. 2018 kl. 19:27 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Politisk handlingskomité. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. mar. 2021 kl. 10:32 (CET)[svar]