Støvletthældommen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Rt. 2006 s. 179, populært kalt Støvletthældommen, er en dom av Norges Høyesterett i 2006 innen obligasjonsrett og kjøpsrett som gikk på forbrukers omleveringskrav etter forbrukerkjøpsloven. Dommen er et prejudikat for lignende saker.

Faktum[rediger | rediger kilde]

En kvinne kjøpte et par høyhælte støvletter til en verdi av kr 1360,- i en butikk på Hamar. Seks uker etter kjøpet falt den ene hælen av. Kvinnen klaget på skoen og ønsket å få nye, men butikken ville heller utbedre skaden. Butikkens kostnad ved å levere nye sko ville være på kr 447,-, mens kostnaden ved reparasjon ville være på kr 60-65,-. Spørsmålet for retten var om forbruker hadde rett til å kreve omlevering eller om selger hadde rett til å kreve reparasjon.

Høyesteretts vurdering[rediger | rediger kilde]

Høyesterett gjorde en vurdering av hvordan forbrukerkjøpslovens § 29 skulle tolkes. Paragrafen lyder: Forbrukeren kan velge mellom å kreve at selgeren sørger for retting av mangelen eller leverer tilsvarende ting (omlevering). Dette gjelder ikke hvis gjennomføring av kravet er umulig eller volder selgeren urimelige kostnader. Uenigheten blant partene var her hvorvidt omlevering ville påføre selger urimelige kostnader.

Høyesterett kom frem til at selger hadde rett til å velge reparasjon fremfor omlevering i denne saken fordi urimelige kostnader skulle bestemmes ut ifra forholdet mellom pris for reparasjon og omlevering (forholdsmessighet). I denne saken var forholdet 7 til 1, men førstevoterende dommer Hans Flock uttrykte at han antok at kravet til vesentlighet bør være oppfylt allerede der forskjellen er atskillig mindre, og ned mot det forhold 2 til 1 eller 3 til 1 ...

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]