Shap-'ng Tsai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Shap Ng-tsais fane, c. 1849

Shap-'ng Tsai (kinesisk: 十五仔) var en kinesisk pirat som var aktiv i Sørkinahavet fra rundt 1845 til 1859. Han hadde kommando over omtrent 70 djunker med sjørøverbase i bukten Tien-pai i prefekturet YangjiangGuangdongs kyst vest for Macao.[1] Kystbyer og handelsfolk betalte beskyttelsespenger til Shap-'ng Tsai for ikke å bli angrepet. Kinesiske krigsskip risikerte å bli tatt, og deres offiserer holdt fanget for løsepenger. Den kinesiske regjering tilbød ham amnesti og en offiserspost, men han tok ikke imot.

Våren 1849 fikk Tsai skylden for senkingen av ett amerikansk og tre britiske opiumsskip. I september seilte da en skvadron britisker skip til Tien-pai der de fant 100 kaprede skip som ble holdt for løsepenger, men de klarte ikke å lokalisere piratenes hovedstyrker.[1] Måneden etter forfulgte tre britiske skip piratene inn blant øyene og kanalene ved Haiphong. Britene var tallmessig underlegne, og kjempet mot piratene i to døgn. De klarte å ødelegge 58 djunker med 1200 kanoner og mannskaper på 3000 sjørøvere. Tsai kom seg unna med seks mindre djunker og 400 mann.[1] Senere overgav han seg til den kinesiske regjering, og tok imot offisersposten han var blitt tilbudt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Jan Rogoziński: Pirates!: Brigands, Buccaneers, and Privateers in Fact, Fiction, and Legend. Da Capo Press, 1996. ISBN 030680722X