Sammensatt tekst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Sammensatte tekster)
Hopp til navigering Hopp til søk

En sammensatt eller multimodal tekst er en tekst / medie der flere modaliteter benyttes for å få frem et budskap. Dette kan omfatte alt fra en kombinasjon av bilde og verbaltekst til kombinasjoner av verbaltekst, film og lyd. Alle disse kalles modaliteter, dermed er teksten multimodal, den inneholder altså flere modaliteter.

Slike tekster er et gammelt fenomen. Illuminerte manuskripter der bildene utdyper teksten er tidlige eksempler på sammensatte tekster. Senere kom aviser som gjorde sammensatte tekster til et dagligdags fenomen. I nyere tid har publikasjon på Internett gjort det mulig å lage langt mer avanserte og kompliserte tekster, med animasjoner, video og lyd integrert som en del av teksten.

Sammensatte tekster i flere sjangre[rediger | rediger kilde]

Du finner eksempler på sammensatte tekster i stort sett alle sjangre. I kategorien sakprosa kan vi nevne lærebøker, reklamer, bruksanvisninger og informasjonsfilmer. Skjønnlitterære eksempler er dramastykker, spillefilmer, tegneserier og grafiske romaner.

"Tekst" er mer enn skrevne ord[rediger | rediger kilde]

Når vi hører begrepet tekst, tenker vi gjerne på ord som er skrevet ned. Men vi kan bruke også bruke andre og flere uttrykksmåter enn ord og skrift i tekster, for eksempel tale, kroppsspråk, fotografi, tegninger, typografi og musikk. De forskjellige uttrykksmåtene i en sammensatt tekst virker sammen og skaper en helhet. Det er litt på samme måten som når vi lager en matrett: Den ferdige retten er mer enn summen av ingrediensene.

Vi finner sammensatte tekster i alle slags medier: I bøker, aviser og andre papirmedier kan en sammensatt tekst bestå av tekst, bilder og typografiske virkemidler. I elektroniske medier kan tekstene i tillegg inneholde lyd og levende bilder. Også en presentasjon av et prosjekt i klasserommet kan være en sammensatt tekst. Vi kan for eksempel spille musikk gjennom en høyttaler mens vi snakker og kommenterer bilder som vises på en skjerm i bakgrunnen.

De fleste tekstene er sammensatte[rediger | rediger kilde]

De aller fleste tekstene vi bruker, er sammensatte. Noen ganger kan alle uttrykksmåtene i en tekst være like viktige, andre ganger dominerer én bestemt uttrykksmåte, mens andre lettere kan unnværes. En spillefilm kan ikke fungere uten bilder, og knapt nok uten replikker eller musikk. En regning fra et firma derimot har i utgangspunktet samme gyldighet uansett om det står en firmalogo på regninga eller ikke.

Se også[rediger | rediger kilde]

https://www.litteraturogmedieleksikon.no/gallery/multitekst.pdf