Russo-Baltique

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Russo-Balt»)
En 1912 Russo-Baltique modell; "D" 24/40. Dette er faktisk den eneste brannbilen laget av fabrikken.
Frimerke med en 1909-modell Russo-Balt.

Russo-Baltique (også kalt Russo-Balt og Russobalt) er et russisk bilmerke. Det var det første russiske selskapet som produserte biler og fly.

Navnet henviser til at konsernet hadde fabrikker i Latvia; bilproduksjonen foregikk på jernbanefabrikken RBVZ i Riga fra 1909 til 1915.

Historie[rediger | rediger kilde]

Russo-Baltique var opprinnelig et industriselskap, men i 1907 bestemte de seg for å begynne å produsere biler. Den første modellen sto ferdig i 1909, under navnet Russo-Baltique 24-30. Dette var en åpen 2-seters bil med 30 hk.

Som mange andre bilmerker i samme periode, satset de på billøp, og fikk gjennom dette et godt omdømme. I 1913 ble de utnevnt til offisiell hoffleverandør til keiseren.

Fra 1914 begynte de også å produsere fly, og det samme året hadde de produsert verdens første dedikerte bombefly. Dette flyet fikk navnet Ilya Muromets. Dette flyet var også verdens største på sin tid. Igor Sikorsky stod bak konstruksjonen.

Etter oktoberrevolusjonen i 1917 avtok produksjonen, og de siste årene fram til 1923 ble det stort sett produsert lastebiler og militære kjøretøyer ved den andre fabrikken deres i St. Petersburg.

I dag[rediger | rediger kilde]

Dagens Russo-Balt holder til i Riga, og produserer tilhengere for bil. I 2003 ble det imidlertid besluttet å reetablere Russo-Baltique som bilmerke. Merket ble etablert i 2005, med hovedkontor i Moskva, og produksjon delt mellom Moskva og Tyskland. Disse bilene skal ifølge selskapet selv produseres i kun 10-15 eksemplarer totalt, og kun 2-3 pr år, til en pris av 50 millioner rubler, ca. 12 millioner kroner.

Modellen heter Russo-Baltique Impression, en luksus-sportbil basert på Mercedes-Benz, nærmere bestemt CL63 AMG, med Mercedes' V12-motor på 555 hk.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]