Rose O’Salem-Town

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Rose O'Salem-Town»)
Rose O'Salem-Town
Generell informasjon
GenreDramafilm, stumfilm
Utgivelsesår1910
NasjonalitetUSA
Lengde17 min.
SpråkIngen (dialog)
Bak kamera
RegiD. W. Griffith Rediger dette på Wikidata
ManusEmmett C. Hall Rediger dette på Wikidata
FotoBilly Bitzer Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeDorothy West, Clara T. Bracy, Henry B. Walthall, George Nichols, William J. Butler, Verner Clarges, Edward Dillon, Gladys Egan, Frank Evans, Francis J. Grandon, Guy Hedlund, Arthur V. Johnson, Henry Lehrman, Marion Leonard, Charles Hill Mailes, Claire McDowell, W. Chrystie Miller, Anthony O'Sullivan, Alfred Paget, Jack Pickford, Gertrude Robinson, Kate Toncray Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvSort/hvitt Rediger dette på Wikidata
FilmselskapBiograph Company Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Biograph Company
Premiere(r)1910
Eksterne lenker

Rose O'Salem-Town er en amerikansk stumfilm fra 1910, regissert av D. W. Griffith.[1][2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Det blir påstått at flere millioner mennesker ble ofret på grunn av fanatiske reformatorers iver. Religiøs fanatisme var i de fleste tilfeller årsaken, men veldig mange av dem ble også offer for å tilfredsstille andres personlige nag, og denne historien viser hvor lett en slik forbrytelse kunne begås. Er folk overtroiske nok, så kreves det lite for å overbevise dem. I 1692 var agitasjonen spesielt stor i Salem, at en rekke mennesker mistet deres egen besittelse. Noen trodde til og med at de virkelig var hekser. På den annen side flyttet en del av innbyggerne vekk, fordi de var redde for å bli beskyldt for å være hekser.

Det finnes mange relikvier fra denne perioden som fremdeles eksisterer i Salem. Historien forteller om en gammel mor og barnet hennes som bor ved kysten. Moren lever av å pleie de syke blant bygdefolket. Den unge kvinnen forelsker seg i en Mohawk-indianer, og de forlover seg snart. Men hun blir anklaget av en hyklersk puritansk diakon, hvis fornærmende romantiske fremskritt hun tidligere hadde avvist indignert. Som hevn går han snart til de andre kirkemennene og anklager jenta og moren hennes for å være hekser.

For å overbevise de andre trangsynte fanatikerne i området blir det påstått at den gamle morens omsorg og kurering av syke innbyggere var på grunn av hekseri. Både mor og datter havner derfor i fengsel, og senere dømt av en fordomsfull jury til å bli brent på bålet. Men den unge kvinnens forlovede får hjelp fra vennene sine, for å redde henne fra denne forferdelige skjebnen. Indianerne reddet henne så raskt at enkelte av de mer overtroiske innbyggerne trodde at hun rett og slett hadde gått opp i røyk.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Heather Greene. Lights, Camera, Witchcraft
  2. ^ ROSE O' SALEM-TOWN

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]