Romandie
Romandie[a] er en betegnelse for den fransktalende delen av Sveits – i praksis betyr dette den vestlige delen. (Må ikke forveksles med det som på fransk heter la Suisse romanche, som er den delen av Sveits der det blir snakket retoromansk, det vil si deler av kantonen Graubünden.)
Romandie omfatter kantonene Genève, Vaud, Neuchâtel og Jura, samt de fransktalende delene av kantonene Valais, Fribourg og Bern. Rundt 1,5 millioner mennesker (ca. 20 % av sveitserne) bor i Romandie.
De ulike franske dialektene i Romandie kan av og til bli kalt sveitserfransk. Imidlertid er det små forskjeller mellom sveitserfransk og «vanlig» fransk, og det er generelt mulig å forstå den andre typen dersom en forstår den ene av dem. Noe av det første en legger merke til i sveitserfransk kan være tallsystemet; sytti heter septante (ikke soixante-dix), nitti heter nonante (ikke quatre-vingt-dix), og noen steder heter åtti huitante. Det blir gjerne sagt at sveitsere snakker langsommere enn franskmenn, og at tonefallet deres er mer «syngende».
Som region er Romandie utelukkende kulturelt og språklig bestemt; den har ingen formell betydning i det politiske systemet, men virker likevel identitetsskapende for de fransktalende innbyggerne i Sveits. Fjernsynsselskapet TSR lager program for folk i Romandie.