Portal:Sport/Utvalgt artikkel/1

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Sport og del av arkivet Portal:Sport/Utvalgt artikkel For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


Neste ingress >>
De olympiske ringer
De olympiske ringer

De olympiske leker (gammelgr. οἱ Ὀλυμπιακοὶ Ἀγῶνες: hoi olympiakoi agōnes) er en multisportkonkurranse som arrangeres hvert fjerde år. Opprinnelig ble de holdt i det gamle Hellas, men ble blåst til liv igjen av franskmannen Baron Pierre de Coubertin på slutten av det 19. århundre. Tidligere ble vinter- og sommerlekene avholdt samme år, men siden 1994 har det gått to år mellom hver gang det ble arrangert olympiske leker, da henholdsvis som vinter- og sommerleker. Olympiske sommerleker har blitt arrangert siden den første moderne olympiaden i Athen i 1896, med unntak av tre avlyste leker på grunn av verdenskrigene. To olympiske vinterleker har blitt avlyst på grunn av krig siden de første gang ble arrangert i 1924 i Chamonix.

Utviklingen av den olympiske bevegelse har resultert i flere endringer i OL. Noen av disse justeringene er opprettelsen av vinterlekene for vintersport, paralympiske leker for utøvere med en funksjonshemming, og et ungdoms-OL for idrettsutøvere i tenårene. IOC har måttet tilpasse seg varierende økonomiske, politiske og teknologiske realiteter i det 20. århundre. Derfor har lekene i stor grad beveget seg bort fra å være en konkurranse kun for amatører, som var Coubertin store visjon, til å tillate at profesjonelle idrettsutøvere deltar. Den økende betydningen av massemedia reiste spørsmålet om sponsing og kommersialisering av lekene.

Les mer