Popé

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Popé (også kalt Po'pay) (født rundt 1630, død rundt 1688) var en Tewa-indianer og religiøs leder fra Ohkay Owingeh (tidligere kjent som San Juan Pueblo), som ledet pueblo-opprøret mot de spanske koloniherrene i 1680.

Popé var en av 47 indianere som i 1675 ble arrestert og anklaget for å praktisere trolldom. Tre av mennene som ble funnet skyldig ble tatt til sine respektive landsbyer der to av dem ble hengt. En hengte seg selv før spanjolene rakk det. De resterende 44 ble pisket i all offentlighet og dømt til fengselsstraffer.

Da informasjon om dette nådde pueblo-lederne reiste de i stort antall til Santa Fe der fangene ble holdt. Den spanske guvernøren, Juan Francisco de Treviño, slapp fangene fri på grunn av at et stort antall av soldatene hans var ute for å kjempe mot Apacher.

Popé kom hjem, og var dypt forstyrret over det som hadde skjedd. Kort tid etterpå flyttet han nordover til Taos Pueblo, der han trolig planla pueblo-opprøret. Opprøret hadde som mål å fordrive spanske nybyggere fra pueblo-indianernes tradisjonelle landområder og bevare pueblo-indianernes levesett. Opprøret var en suksess, og spanjolene ble fordrevet fra praktisk talt hele New Mexico.

I 1692, etter Popés død, gjenvant spanjolene igjen kontroll over området, men ga da pueblo-indianerne friere spillerom. I denne nye epoken forsøkte ikke lenger spanjolene å utrydde pueblo-indianernes religion og kultur, og resultatet var en blanding mellom spansk og indiansk kultur som vedvarer den dag i dag.

Av denne grunn valgte New Mexicos innbyggere å hedre Popé ved å oppføre en statue i Washington D.C. Stutuen er laget av Pueblo-skulptør Cliff Fragua og ble innviet i den amerikanske kongressbygningen 22. september 2005. Den er en av to statuer som har blitt forært av New Mexico til National Statuary Hall Collection.