OrCa - (undervannsdrone)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

OrCa - (undervannsdrone) (engelsk: XLUUV - Extra-Large Unmanned Underwater Vehicle) er et autonomt undervannsfartøy (AUV) som er under utvikling av Boeing og Huntington Ingalls Industries (HII) for den amerikanske marinen.

Orca dateres tilbake til september 2017, da marinen utstedte kontrakter verdt rundt 40 millioner hver US$ til Boeing, som hadde inngått samarbeid tidligere på året med HII for å bygge ubemannede ubåter, og Lockheed Martin for å utvikle konkurrerende design for et ekstra stort ubemannet undersjøisk kjøretøy (XLUUV) [1] i stand til autonom drift på oppdrag opptil flere måneder i varighet.[2] I februar 2019 tildelte Marinen Boeing/HII-konsortiet en kontrakt på $ 43 millioner for å starte arbeidet med å bygge fire av sine XLUUVs, hvis design ville være basert på Boeings tidligere AUV Echo Voyager.[3][4] Den påfølgende måneden la marinen til et femte kjøretøy til ordren, og den totale verdien av kontrakten nådde 274,4 millioner dollar. Orca-leveransene var planlagt ferdigstilt innen utgangen av 2022.

Den grunnleggende Orca-designen blir en lengde på 16 meter med Echo Voyager, men Orca vil innlemme en mer modulær konstruksjon, først og fremst for en ekstra nyttelastmodul på opptil 10 meter og en kapasitet på 8 tonn for en total lengde på 26 meter. Marinen kravspesifiserte Orca-plattformens kapasitet til:

Fartøyet vil bli drevet av et hybriddiesel-/litium-ion-batterisystem, som driver Orca med batteri mens det er nedsenket og lader batteriene med dieselgeneratorer i overflatestilling. Maksimal hastighet skal være 15 km/t, selv om den typiske servicehastigheten er ca. 5,6 km/t, noe som gir Orca en rekkevidde på opptil 10 500 km med en utholdenhet på flere måneder. [5] [6] [7]

Referanser[rediger | rediger kilde]