NOU 1998:10, Moland-utvalget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

NOU 1998:10 «Fondering av folketrygden?» er en norsk offentlig utredning (NOU) fra et utvalg som ble oppnevnt av regjeringen for å utrede om Folketrygden burde fondsbaseres, det vil si om det burde bygges opp fond til å dekke befolkningens voksende pensjonsrettigheter. Utvalget ble ledet av Torstein Moland og ble referert til som «Molandutvalget».

Utvalget anbefalte at grunnpensjonene fortsatt burde dekkes løpende over statsbudsjettet, slik at det eventuelt bare er tilleggspensjonene i folketrygden som bør fondsbaseres.

Utvalget diskuterte særlig to modeller for fondsoppbygging:

  1. En statlig modell. I praksis vil det innebære at dagens oljefond får et annet navn, og at avsetningene hvert år blir bestemt av hvor mye pensjonsforpliktelsene har økt og ikke som i dag av hvor mye som er igjen når statsbudsjettet har «tatt sitt». Pengene kan som i dag plasseres utenlands.
  2. En privat modell der den enkelte arbeidstager blir pålagt å spare til sin egen pensjon, mot å få en tilsvarende skattelette. Modellen vil innebære at de etterhvert enorme beløpene ble forvaltet at private finansinstitusjoner istedenfor av staten, og at en god del av pengene sannsynligvis ble plassert innenlands. Dessuten ville ulike arbeidstageres pensjoner variere med hvor høy avkastning den enkelte klarer å oppnå på pengene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]